Zelenski, folosit în conflictul dintre Italia și Franța. Atac dur al premierului italian

Zelenski, folosit în conflictul dintre Italia și Franța. Atac dur al premierului italian Sursa foto: EPA/SARAH MEYSSONNIER

Premierul italian Giorgia Meloni a criticat joi, ca fiind ”nepotrivită” decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a-l invita la Paris, pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea summit-ului UE de la Bruxelles.

Premierul italian a fost prezent la Bruxelles iar după summit a susținut o conferință de presă, în care a afirmat că vizita președintelui ucrainean în Franța, a fost una nepotrivită.

”Sincer, invitația adresată ieri lui Zelenski mi s-a părut mai nepotrivită, deoarece cred că puterea noastră în această luptă este unitatea. Înțeleg chestiunile de politică internă, faptul de a privilegia opinia publică internă. Dar există momente în care captarea atenției opiniei publice interne riscă să fie în detrimentul cauzei, iar acesta mi se pare unul dintre aceste cazuri”, a declarat Georgia Meloni, la conferința de presă.

Primit cu mare căldură în Anglia și Franța

Zelenski a început miercuri o călătorie surpriză în Europa, cu o vizită în Marea Britanie și apoi în Franța, unde a luat cina, târziu în noapte, împreună președintele francez, dar și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zelenski s-a îndreptat apoi cu Macron spre Bruxelles, unde, joi, a fost prezent la Parlamentul European iar mai apoi la summitul Comisiei Europene.

Meloni și-ar fi dorit ca și Italia să fie inclusă în acest efort european, mai ales că în ultima vreme ajutorul militar oferit Ucrainei a fost unul consistent.

Macron i-a răspuns premierului italian

Întrebat despre comentariile lui Meloni, Macron a refuzat să comenteze în mod special, dar a declarat jurnaliștilor că a dorit să-l primească pe președintele Zelenski, împreună cu cancelarul Scholz, datorită ”rolului special” al Germaniei și Franței în situația din Ucraina, ca parteneri în acordurile de la Minsk.

Președintele Franței a mai spus că a fost la latitudinea lui Zelensky să își aleagă programul, și că prin aceste vizite nu a fost diminuat rolul Italiei în efortul comun european.

”Ceea ce contează este că suntem eficienți împreună și că avem o strategie care să găsească o cale spre o pace durabilă”, a comentat Macron.

Între Franța și Italia există o stare de tensiune, după ce o navă militară de patrulare, care a salvat mai mulți refugiați africani din largul Mării Mediterane, nu a fost primit în porturile italiene. Nava a acosta apoi, într-un port francez, refugiații fiind preluați de un adăpost social.