Lovitură pentru armata lui Vladimir Putin. Militarii ucraineni vor fi antrenați în Occident. UE anunță și suplimentarea ajutorului militar

Lovitură pentru armata lui Vladimir Putin. Militarii ucraineni vor fi antrenați în Occident. UE anunță și suplimentarea ajutorului militar Sursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a anunțat că 30.000 de soldați ucraineni vor fi antrenați în țările membre UE. Militarii vor fi învățați și cum să folosească tancurile Leopard 2, promise de Germania. UE a anunțat și un sprijin suplimentar pentru Ucraina în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a anunțat, joi, că ţările Uniunii Europene intenţionează să antreneze în total 30.000 de miltari ucraineni, informează DPA. De asemenea, UE a anunțat suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Pregătire specializată

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite efectuate de mai mulți oficiali ai Comisiei Europene la Kiev. Este practic vorba despre o dublare a acestui tip de spriin militar. UE anunțase anterior să va antrena 15.000 de militari ucraineni. Josep Borrell a mai anunțat și că Uniunea Europeană intenţionează să ofere Ucrainei 25 de milioane de euro pentru finanţarea operaţiunilor de deminare.

„Soldaţii ucraineni urmează să primească pregătire specializată, precum şi instrucţiuni tehnice pentru noile echipamente, inclusiv pentru tancurile Leopard 2. Protecţia civililor şi a mijloacelor lor de existenţă este o prioritate“, a a scris Josep Borrell pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajutor important

De asemenea, Consiliul Uniunii Europene a decis, joi, să acorde o asistență militară suplimentară Ucrainei, în valoare de 545 de milioane de euro.

„Înaintea summit-ului Uniunea Europeană-Ucraina, Consiliul a adoptat măsuri de asistenţă pentru forţele armate ucrainene, în cadrul Instrumentului European de Pace (EPF). Este vorba despre al şaptelea pachet, cu valoarea de 500 de milioane de euro, şi de încă 45 de milioane de euro pentru susţinerea eforturilor de instruire ale Misiunii UE de Asistenţă Militară“ a se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Mesaj clar

Uniunea Europeană a oferit Ucrainei în ultimul an un ajutor militar în valoare de 3,6 miliarde de euro. „Ucraina trebuie să primească toate echipamentele necesare şi instruirea de care are nevoie pentru apărarea teritoriului şi a populaţiei de războiul de agresiune al Rusiei.

Nu apără doar propria ţară, ci apără valorile noastre comune şi principiile de bază ale reglementărilor internaţionale. Măsurile de astăzi transmit un mesaj clar într-un moment crucial: vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar", a mai declarat Josep Borrell, potrivit Mediafax.