Evenimentul Zilei > International > Mutarea care îl va supăra pe Putin! Un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei…
Mutarea care îl va supăra pe Putin! Un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei…

Mutarea care îl va supăra pe Putin! Un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei…

Uniunea Europeană intensifică sancţiunile impuse Rusiei. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat: "Vom adopta noi măsuri restrictive care vor include noi persoane şi vor afecta noi sectoare."

 După ce preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat mobilizarea parţială în Rusia şi a ameninţat cu folosirea armei nucleare, ţările membre ale Uniunii Europene au decis pregătirea unui nou pachet de sancţiuni şi creşterea sprijinului pe care-l acordă Ucrainei prin furnizarea de arme. 

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, i-a convocat la o întâlnire extraordinară pe miniştri de externe aflaţi la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. 

În declaraţia sa de la finalul întâlnirii, Borrell a menţionat că la o secţiune a acestei întâlniri a fost prezent şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, care a oferit informaţii despre ultimele evoluţii. 

Borrell a spus: „Este foarte clar că Putin încearcă să şteargă Ucraina de pe faţă pământului. Pentru că a suferit un eşec din punct de vedere militar, încearcă să şteargă de pe faţa pământului întreaga ţară pe diverse căi.” 

Borrell a amintit de anunţul privind mobilizarea parţială şi organizarea de referendumuri ilegale pe teritoriile ocupate din Ucraina, şi a subliniat că Rusia ameninţă şi cu folosirea armelor de distrugere în masă, în primul rând a armei nucleare.

Borrell a adăugat că acţiunile Rusiei ameninţă pacea şi securitatea la nivel mondial, iar consecinţele acestor acţiuni se reflectă în creşterea preţurilor la alimente şi energie. 

„Imediat vor fi pregătite măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei” a spus Borrell şi a precizat că aceste sancţiuni vor fi pregătite în coordonare cu ceilalţi parteneri. 

Borrell a amintit că Ucraina îşi foloseşte dreptul la legitimă apărare şi îşi va elibera teritoriile aflate sub ocupaţie care se află în interiorul frontierelor ţării recunoscute la nivel internaţional. 

De asemenea, Borrell a afirmat că vor fi livrate Ucrainei echipamente militare atâta timp cât va fi nevoie şi a adăugat: „Vom continua să sprijinim armata ucraineană şi să-i oferim armele necesare.” 

Înaltul Reprezentant UE a precizat că ultimele declaraţii ale Rusiei nu vor afecta sprijinul pe care-l vor acorda Ucrainei. 

„Vom adopta noi sancţiuni care vor include noi persoane şi vor afecta noi sectoare” a mai spus Borrell, menţionând că vor fi stabilite noi sancţiuni împotriva Rusiei

Întrebat de un jurnalist despre detaliile pachetului de sancţiuni şi al sprijinului militar, Borrell a răspuns: „Înţeleg că vreţi să ştiţi ce persoane, ce sectoare sunt vizate. Este o decizie politică adoptată astăzi.” 

Borrell a menţionat că este în pregătire noul pachetul de sancţiuni, care va include noi sectoare ale economiei Rusiei, inclusiv sectorul tehnologic, precum și nume noi de persoane. , notează aksam.com.tr.

(Traducerea Rador)