Evenimentul Zilei > International > Războiul din Ucraina ar putea escalada. NATO cere Rusiei să renunțe la referendumuri: Nicio achiziţie teritorială nu va fi recunoscută ca fiind legală
Războiul din Ucraina ar putea escalada. NATO cere Rusiei să renunțe la referendumuri: Nicio achiziţie teritorială nu va fi recunoscută ca fiind legală

Războiul din Ucraina ar putea escalada. NATO cere Rusiei să renunțe la referendumuri: Nicio achiziţie teritorială nu va fi recunoscută ca fiind legală

Între 23 și 27 septembrie vor avea loc referendumurile cu privire la aderarea regiunii Herson, Lugansk și Donețk la Rusia. NATO a transmis, joi seara. un comunicat de presă prin care cere Rusiei să renunțe la aceste refendumuri care sunt ilegale. Țările aliate anunță că nu vor recunoaște anexarea de teritorii.

UPDATE 1 NATO a emis un comunicat de presă în care cere Rusiei să nu organizeze referendumurile programale în anumite zone din Ucraina. Țările aliate spun că nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală de teritorii. NATO și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a cerut Rusiei să pună capăt războiului.

„Condamnăm în termeni cât mai fermi posibil planul de a organiza aşa-numitele «referendumuri» privind aderarea la Federaţia Rusă în regiunile ucrainene controlate parţial de armata rusă.

Nicio achiziţie teritorială rezultată din ameninţarea cu forţa sau utilizarea forţei nu va fi recunoscută ca fiind legală. Statele aliate nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Rusia

Referendumurile false din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson nu sunt legitime şi vor constitui o încălcare flagrantă a Cartei ONU.

Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, suferinţa imensă pe care agresiunea ei o aduce asupra poporului ucrainean, precum şi costul războiului său, inclusiv pentru poporul rus, care este în prezent mobilizat. Rusia trebuie să oprească imediat acest război şi să se retragă din Ucraina”, se arată în comunicatul de presă al NATO.

Stirea Inițială

Germania a anunțat că nu va recunoaște referendumurile privind intrarea Donbasului în componența Rusiei.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a precizat că Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina și să oprească acest război ce durează de mai bine de jumătate de an.

„Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina. Ucraina are tot dreptul să-şi apere integritatea și suveranitatea țării sale și democrația sa, iar noi sprijinim Ucraina în acest sens” – a spus Scholz, marți, după sosirea la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

De asemenea, cancelarul german a spus că referendumurile organizate sunt fictive și nu pot fi acceptate, „pentru că nu sunt acoperite de dreptul internațional și de înțelegerea la care a ajuns comunitatea mondială.”

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: „Referendumurile contrafăcute nu au nicio legitimitate”

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat la anunțul oficialilor ruși privind organizarea referendumurilor. Șeful Alianței Nord-Atlantice a precizat că acestea sunt contrafăcute, iar acțiunile regimului Putin trebuie condamnate de comunitatea internațională.

„Referendumurile contrafăcute nu au nicio legitimitate și nu modifică natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o nouă escaladare a războiului lui Putin. Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a legii internaționale și să accentueze sprijinul pentru Ucraina”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Reamintim că președintele Rusiei,Vladimir Putin, urmează să se adreseze poporului rus pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Statele Unite se așteaptă ca liderul de la Kremlin să declare mobilizarea în Rusia. De asemenea, discursul lui Putin vine într-un moment în care oficiali numiți de Moscova în regiunile ocupate anunță desfășurarea unor refendumuri pentru alipirea la Rusia.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că orice referendum privind alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene are limina orice posibilitate pentru discuțiile dintre Kiev și Moscova.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: