Serbia și Kosovo. termen limită pentru rezolvarea problemelor. UE a transmis că vor fi consecințe dacă planul nu va fi respectat

Serbia și Kosovo. termen limită pentru rezolvarea problemelor. UE a transmis că vor fi consecințe dacă planul nu va fi respectatSerbia/Kosovo / Sursa: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană a transmis Serbiei și Kosovo că au termen limită până în luna martie să accepte planul internaţional de normalizare a relaţiilor bilaterale. Emisarul european Miroslav Lajcak vrea ca cele două țări să ia o decizie cât mai repede.

Comisarul european Miroslav Lajcak a fost întrebat ce se va întâmpla dacă doar una dintre cele două țări va accepta planul Uniunii Europene. Diplomatul sovac a explicat că întreaga comunitate internațională va ajuta mai mult țara care acceptă, iar ajutorul pentru celelălalt stat va fi diminuat și va trebui să suporte consecințele. Politicianul a cotinuat prin a spune că aceste consecințe se referă la reducerea investițiilor, dar și diminuarea susținerii politice și economice din partea Occidentului. „Există un termen-limită sau un calendar natural, fiindcă până în martie vom şti dacă progresăm sau nu, iar dacă nu progresăm, vom şti de ce, cine este răspunzător de asta”, a declarat Lajcak.

Kosovo s-a declarat un stat independent față de Serbia încă din 2008 după ce timp de un deceniu s-au luptat cu autoritățile de la Belgrad. Cele două state au dus mai multe tratative mediate de Uniunea Europeană pentru a pune capăt conflictului. Atât Serbia, cât și Kosovo speră să adere la UE. Emisarii din UE, SUA, Germania și Franța au purtat discuții, săptămâna trecută, cu liderii sârbi și kosovari în legătură cu semnarea unui acord în 11 puncte privind atenuarea tensiunilor care persistă încă din 1998.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a spus că planul internaţional de normalizare a relaţiilor bilaterale ar putea fi acceptat de țara sa, dar nu și acordul din 2013 mediat de UE. Acest acord a fost semnat înainte ca oficialul să devină premier și prevede formarea unei asociaţii de localităţi semi-autonome unde sârbii sunt majoritari. Kurti a mai adăugat că daca acest plan ar fi pus în practică, țara sa își va pierde suveranitate pentru că ar fi creat un nou mini stat-în-stat

Serbia pare să fie de acord cu cerințele UE

Președintele Serviei, Aleksandar Vucici, a participat la cinci întâlniri cu trimiși ai UE. Șeful statului nu a spus dacă țara sa va fi de acord cu acest plan, dar a subliniat că Serbia ar fi „pierdută” fără sprijinul economic și politic al UE. În plus, liderul de la Belgrad a declarat că Occidentul l-a atenționat că țara sa va avea de suferit dacă va încerca să blocheze înțelegerea cu Kosovo.

Planul UE nu prevede ca Serbia să recunoască independența lui Kosovo, dar ar trebui să renunțe la acțiunile de influențare privind aderarea fostei sale provincii la organizația internațională. Ambele state ar trebui să deschidă ambasade în capitala celeilalte țări și să colaboreze pentru ca probleme rămase să fie rezolvate, potrivit Realitatea.md.