Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Oligarhii ucraineni, mufați masiv la banii UE! Pericolul care pândește toți cetățenii țărilor membre. Video
Exclusiv. Oligarhii ucraineni, mufați masiv la banii UE! Pericolul care pândește toți cetățenii țărilor membre. Video

Exclusiv. Oligarhii ucraineni, mufați masiv la banii UE! Pericolul care pândește toți cetățenii țărilor membre. Video

Kievul e o bombă cu explozie întârziată: plouă cu scandaluri de corupție, demisiile se adună, iar Occidentul începe să-și pună serioase semne de întrebări. Sunt imaculați eroii de la Kiev? Mai ales că Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, pompează ajutoare financiare consistente, în numele democrației pe care Ucraina susține că o apără în fața invaziei Rusiei. Este democrată Ucraina sau doar mimează? Invitatul lui Robert Turcescu în podcastul HAI România, jurnalistul Ion Cristoiu, a explicat cum stau lucrurile de fapt.

În viziunea cunoscutului jurnalist și analist politic, războiul nu a făcut decât să reconfirme jocurile de putere între facțiunile de la Kiev și corupția generalizată. Astfel, reamintește Cristoiu, inclusiv Maidanul a fost făcut cu acceptul oligarhilor, iar ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este, indiscutabil, o răfuială între clanuri.

Cristoiu: Niciun oligarh ucrainean nu a dat înapoi 1% din banii UE

O implicație care depășește însă cu mult lupta pentru putere de la Kiev se referă la bătrânul continent, avertizează reputatul gazetar. Astfel, Comisia Europeană a angajat, în numele cetățenilor din țările membre ale Uniunii Europene, cheltuieli consistente ca ajutor pentru suportul Ucrainei în acest război.

„Acești ticăloși (n.r. – oligarhii ucraineni) nici măcar nu au catadicsit să dea banii (n.r. – înapoi). Aici e caracterul criminal al politicii pe care o duce Comisia Europeană. Noi dăm bani lor, dar niciun oligarh ucrainean nu a dat înapoi 1% din banii UE”, a remarcat invitatul lui Robert Turcescu.

Ucraina mimează democrația?

În opinia lui Ion Cristoiu, retorica Ucrainei de la momentul Maidan încoace care susține că aceasta luptă pentru democrație și statul de drept ascunde, de fapt, favorizarea intereselor oligarhilor săi.

„În momentul în care te îmbogățești într-o țară de-asta din Est, se pune problema cum consumi banii. Ucraina s-a îndreptat spre Vest de dragul acestor clanuri. Ce s-a întâmplat acum a fost o răfuiala între clanuri, iar din ea face parte și lichidarea conducerii ministerului de Interne cu prăbușirea elicopterului. Face parte din reglarea de conturi. Nu există ca toată conducerea să meargă cu același elicopter”, a mai comentat cunoscutul jurnalist în studioul EVZ-Capital.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro