Evenimentul Zilei > International > Serbia se depărtează de Uniunea Europeană. Președintele Aleksandar Vucic acuză presiuni ale Occidentului
Serbia se depărtează de Uniunea Europeană. Președintele Aleksandar Vucic acuză presiuni ale Occidentului

Serbia se depărtează de Uniunea Europeană. Președintele Aleksandar Vucic acuză presiuni ale Occidentului

Serbia se îndepărtează din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană și acuză presiuni din Occident în contextul tensiunilor din Kosovo, dar și pentru a impune sancțiuni regimului Vladimir Putin. Într-un discurs public, președintele Aleksandar Vucic a făcut referire la o întâlnire cu mai mulți lideri occidentali care susțin o normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo. El spune că își va da demisia pentru „salvarea țării”.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat într-un mesaj către națiune că nu va ezita să demisioneze dacă acest lucru va ajuta la salvarea ţării sale. Vucic susține că există presiuni din partea Occidentului pentru a normaliza relațiile cu Kosovo și pentru a susține sancțiunile împotriva regimului Vladimir Putin.

„Oricum, acesta este ultimul meu mandat. Îmi cunosc îndatoririle. Dacă este nevoie să salvez statul și să câștige timp, nu voi ezita. (…) Trăiesc pentru țara mea. Sunt soldatul țării mele și voi face ce este în interesul statului la un moment dat”, a spus el.

Președintele sârb a afirmat că presiunile vin, în special din partea statelor europene care pun în balanță procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană. De mai multă vreme, sondajele de opinie indică faptul că majoritatea cetățenilor sârbi se opun aderării la Uniunea Europeană. Astfel că declarațiile lui Aleksandar Vucic vin pe un teren fertil, după cum notează AFP.

Preşedintele sârb a afirmat că a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, Franţei, Germaniei, Italiei şi Statelor Unite care au susținut o normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo. El spune că a primit și un ultimatum în acest context.

Serbia acuză presiuni din Occident

Potrivit spuselor sale, procesul de integrare europeană al Serbiei va fi suspendat, iar investițiile occidentale vor fi oprite dacă Belgradul nu acceptă negocieri cu Pristina.

„S-a spus: trebuie să acceptați acest plan [de negocieri cu Pristina], iar dacă nu îl acceptați în întregime – și, de facto, acestea sunt noile cadre de negociere – vă veți confrunta, în primul rând, cu oprirea procesului de integrare în UE; în al doilea rând, oprirea și retragerea investițiilor; și în al treilea rând, măsuri politice și economice cuprinzătoare care vor provoca pagube mari Republicii Serbia. Acesta a fost un citat”, a spus Vucic.

În cazul unui refuz, președintele sârb susține că va fi anluat regimul de călătorie fără vize de care beneficiază cetățenii sârbi în statele UE, iar investițiile vor fi oprite.

Președintele sârb acuză războiul din Europa

Tot cu același prilej, Aleksandar Vucic a declarat că Europa este într-o stare de război și că urmărește să atragă Serbia și Balcanii de Vest.

„Europa este de facto într-o stare de război, orice ar spune ei. Nu mai există toleranță (…). Și își doresc curtea din spate – și Balcanii de Vest și, desigur, Serbia în curtea lor și vor să aibă lucrurile așa cum le doresc ei aici”, a spus Vucic.

Potrivit spuselor sale, Serbia ar avea de suferit deoarece nu a impus sancțiuni Rusiei, după izbucnirea războiului din Ucraina.

„Prin o privire mai atentă la ultimele câteva luni, după începutul conflictului ruso-ucrainean (…) a devenit una dintre cele mai grave probleme pentru Serbia. În primul rând, este pur și simplu pentru că am mâncat în fața tuturor, pentru că nu am impus sancțiuni împotriva Rusiei și, de asemenea, din cauza incidentelor constante cauzate de regimul (prim-ministrul kosovar Albin) Kurti”, a declarat președintele sârb, conform Flux 24.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: