Conflict Serbia-Kosovo. Aleksandar Vucic discurs politic împotriva autorităților de la Pristina

Conflict Serbia-Kosovo. Aleksandar Vucic discurs politic împotriva autorităților de la Pristina Aleksandar Vucic, noi investiții în armament. Mesaj dur pentru NATO .Sursă: Belish | Dreamstime.com

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a susținut un discurs politic la congresul partidului său, Partidul Progresist Sârb, împotriva autorităților din Kosovo. Într-un mesaj destinat membrilor și simpatizanților săi, Vucic a făcut acuzații cu privire la abuzuri împotriva sârbilor și s-a arătat nemulțumit de felul în care gestionează situația oficialii occidentali.

În discursul pe care l-a susținut în fața membrilor participanți la Congresul Partidului Progresist Sârb Aleksandar Vucic a declarat că statul sârb nu va fi pus pe tavă și că Serbia aparține poporului său. Deși țara a început procesul de aderare la Uniunea Europeană, Aleksandar Vucic, este considerat un politician apropiat Rusiei și lui Vladimir Putin.

De altfel, cea mai mare parte a sârbilor, conform sondajelor de opinei, nu văd cu ochi buni o apropiere de Occident, ci și-ar dori strângerea legăturilor cu regimul de la Moscova.

La Congresul partidului său, Aleksandar Vucic a făcut o serie de declarații politice legate de situația din Kosovo. El a acuzat, deși nu a prezentat dovezi în acest sens, că autoritățile kosovare ar aresta și maltrata cetățeni sârbi.

Aleksandar Vucic a avut un discurs anti-european, acuzându-i pe reprezentanții occidentali de dublă măsură, după cum relatează Flux 24.

Serbia vrea să trimită trupe în Kosovo

Guvernul sârb a solicitat comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii, KFOR, să permită Belgradului să trimită 1.000 de militari în Kosovo. Solicitarea a fost făcută în contextul unui val de ciocniri între autorităţile din Kosovo şi sârbii din regiunea de nord, unde constituie o majoritate.

O rezoluție ONU prevede ca Serbiei să i se poată permite, dacă aprobă KFOR, să-şi staţioneze personal la punctele de trecere a frontierei, situri religioase creştine ortodoxe şi zone cu majoritate sârbă.

Generalul italian Angelo Michele Ristuccia, comandantul forţei de menţinere a păcii din Kosovo a dat asigurări vineri că are trupele şi capacităţile necesare pentru a asigura securitatea. A fost răspunsul la solicitarea Serbiei de a desfăşura forţe de intervenție militară în provincie.

Kosovo cere aderarea la UE

Tot în acest context, preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-a declarat nemulțumit că autoritățile de la Pristina au solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a înaintat oficial cererea Kosovo de aderare la UE.

Un astfel de proces presupune, mai întâi obţinerea statutului de ţară candidate. Or, acesta este un proces de durată care va depinde de normalizarea relaţiilor cu Serbia, aminteşte Reuters.

Cererea a fost transmisă la Praga preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

„Nu vrem (să aderăm la UE) pe uşa din spate, nu vrem proceduri rapide. Dorim să construim UE în ţara noastră cu poporul nostrum”, a spus Kurti, după ce a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek.

Ne puteți urmări și pe Google News