Evenimentul Zilei > International > Conflict Serbia-Kosovo. Tensiunile au atins cote alarmante. „Situația este foarte gravă”
Conflict Serbia-Kosovo. Tensiunile au atins cote alarmante. „Situația este foarte gravă”

Conflict Serbia-Kosovo. Tensiunile au atins cote alarmante. „Situația este foarte gravă”

Ieri a avut loc o reuniune de urgență a Uniunii Europene cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić şi premierul Kosovo, Albin Kurti. Oficialii au precizat că situația este foarte gravă și că trebuie să ajungă la pace.

Ieri, 21 noiembrie 2022, a avut loc o reuniune de urgență a Uniunii Europene cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić şi premierul Kosovo, Albin Kurti. „Convoc mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs”, a scris în seara zilei de 20 noiembrie 2022, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Chiar dacă ei au încercat să facă o înțelege, tensiunea nu a dispărut. Aseară, o coloană de un kilometru cu aproximativ 40 de mașini de poliție din Kosovo a fost sesizată că se îndrepta spre nord, iar acesta este doar începutul.

Mobilizarea de forțe a venit după ce Kosovo și Serbia nu au ajuns la un acord la întâlnirea negociată de UE. Borell, șeful politicii externe a UE nu a putut să pună capăt tensiunii și a declarat: „Am înaintat o propunere care ar fi putut evita această situație riscantă, pe care președintele Vucic a acceptat-o astăzi, dar premierul Kurti nu a făcut-o”.

Ce spune Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat că situația este foarte gravă, dar că țara lui își dorește pace. „Situația este foarte gravă, în pragul conflictului, și știu că sârbii din Kosovo și Kosovo îmi vor spune că nu mai suportă, dar viața fiecăruia dintre ei este mai importantă pentru noi decât orice altceva. Încă o dată, cer Occidentului să încerce să-și folosească influența asupra lui Kurti pentru a ne ajuta să menținem pacea împreună”, a spus acesta.

Sursă: Belish | Dreamstime.com

„Când părea posibil ca un compromis să fie posibil, pe la 3 după-amiaza eram aproape, am acceptat propunerea lui Borel, pentru că credem, și am subliniat asta de multe ori, că este mai bine să vorbim 100 de ani decât să ne ciocnim pentru o zi. Pentru noi nu a fost nimic problematic în acea propunere, dar este evident că altcineva dorește conflicte și nu întâmplător, în această seară, tot ce există de la poliția din Kosovo a fost trimis în patru locații”, a explicat președintele sârb Aleksandar Vucic.

Uniunea Europeană s-a implicat în tensiunile dintre Belgrad şi Pristina, dar fără rezultat. La întâlnirea dintre Serbia și Kosovo au fost prezenți șeful diplomației europene, Josep Borrell, și emisarul special al UE pentru dialog, Miroslav Lajčak.

Amintim și că Serbia și Kosovo își doresc să intre în UE, potrivit Infoactual.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: