Conflictul Serbia-Kosovo. NATO, poziție dură: „Forțele armate sunt gata să se implice!”

Conflictul Serbia-Kosovo. NATO, poziție dură: „Forțele armate sunt gata să se implice!” Sursa: Twiter

Forțele armate ale NATO sunt gata să intervină în conflictul declanșat duminică seara între Serbia și Kosovo, în urma dorinței autorităților de la Priștina de a înlocui actele de identitate și plăcuțele de înmatriculare sîrbești cu unele locale.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) publicat un mesaj dur față de situația de la granița dintre Kosovo și Serbia, unde protestatarii sîrbi au blocat două puncte de trecere a frontierei, iar localnicii au auzit focuri de armă și sunetele sirenelor de alarmă.

NATO: Forțele armata sunt gata să se implice

Potrivit unui mesaj publicat de NATO, forțele armate „sunt gata să se implice în cazul unui pericol de destabilizare” a situației din Kosovo, anunță www.stiri.md.

„Situația generală de securitate din municipalitățile din nordul Kosovo este tensionată. Misiunea KFOR, condusă de NATO, monitorizează cu atenție situația și este pregătită să intervină dacă stabilitatea zonei este pusă în pericol, în conformitate cu mandatul din rezoluția 1244 al ONU din 1999”, se precizează în comunicatul NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News
„Misiunea KFOR condusă de NATO este complet concentrată pe implementarea cotidiană a mandatului primit de la ONU de a asigura un mediu de securitatea și libertatea de circulație pentru toate popoarele din Kosovo. KFOR își menține o prezență vizibilă și agilă în teren, iar comandamentul KFOR este în contact permanent cu cei mai importanți interlocutori, printre care reprezentantul organizației de securitate din Kosovo și șeful Apărării din Serbia”, se mai precizează în document.

Comunicatul mai precizează că NATO își reafirmă hotărârea de a contribui la găsirea unor soluții pașnice de rezolvare a problemelor dintre Serbia și Kosovo, în formatele de dialog ale UE, pentru un viitor mai bun în Balcani. „KFOR va lua toate măsurile necesare pentru menține securitatea în zonă”, se mai afirmă în document.

Situație tot mai tensionată la granița Kosovo-Serbia

Reamintim că, în seara zilei de ieri, 31 iulie, în Kosovo, la graniță cu Serbia, etnicii sîrbi din nord au baricadat drumurile, iar bărbați înarmați au tras focuri de armă în semn de protest.

Anterior, un deputat în Adunarea Națională a Serbiei, Vladimir Djukanovic, din partea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, a declarat că el crede că Serbia ar putea fi forțată să se angajeze în „denazificarea” Balcanilor. „Denazificarea” a fost unul dintre pretextele folosite de regimul lui Vladimir Putin pentru declanșarea războiului de agresiune din Ucraina.  „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Mi-ar plăcea să mă înșel”, a scris Vladimir Djukanovic pe Twiter.

La rândul său, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia „n-a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă ca până acum (în ceea ce privește Kosovo)” și a cerut tuturor părților să mențină pacea, însă a avertizat că „dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun, Serbia va câștiga”.

„Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi cât și la albanezi – păstrați pacea. Atmosfera este adusă la punctul de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiunea. Situația este foarte complicată”, a susținut Aleksander Vucic, duminică seara.