Serbia vrea egalitate cu toate statele lumii. Recunoaște integritatea Ucraine, dar ridică chestiunea „Kosovo”

Serbia vrea egalitate cu toate statele lumii. Recunoaște integritatea Ucraine, dar ridică chestiunea „Kosovo”

Statul vecin nu se lasă atunci când vine vorba de Kosovo. Cum Rusia devine tot mai slabă pe fronturile din Ucraina, Serbia rămâne fără un aliat viabil, și atunci caută sprijin la Statele Unite. Discuțiile însă nu sunt deloc pozitive, având în vedere relațiile existente între Belgrad și Moscova.

Aleksandar Vučić (foto), președintele Serbiei a discutat cu secretarul de stat adjunct pentru politici externe ale Statelor Unite, Karen Donfried.

„Într-o discuție deschisă și plină de conținut, președintele Serbiei și oficialul SUA au fost de acord că este de interes reciproc să se intensifice colaborarea bilaterală în toate domeniile. Ne protejăm propria integritatea teritorială şi este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor ţări recunoscute internaţional”, se arată într-un comunicat al președinției sârbe.

În discuție a fost adusă și delicata chestiune a regiunii Kosovo, care a aparținut Serbiei, dar care și-a proclamat independența recunoscută de Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite a criticat Serbia

Discuția s-a axat pe problema menținării păcii în zona Balcanilor de Vest și pe evitarea oricăror escaladări a tensiunilor interetnice.

De partea cealaltă, Karen Donfried a criticat decizia Serbiei de a semna ”Planul de consultări” dintre Ministerele de externe ale Serbiei și Rusiei.

Președintele sârb a precizat că Serbia respectă integritatea teritorială a tuturor statelor ONU, inclusiv a Ucrainei, dar acest principiu nu este respectat când este vorba de integritatea teritorială a Serbiei.

În primele luni ale invaziei ruse în Ucraina, Serbia a refuzat constant să recunoască agresiunea începută la data de 24 februarie 2022.

Serbia nu va recunoaște referendumurile

Serbia a anunțat acum câteva zile că nu va recunoaşte referendumurile organizate de Rusia, „întrucât aderă la dreptul internaţional, Carta Naţiunilor Unite şi rezoluţiile ONU”, a precizat președintele Vucic.

Cu toate astea, Serbia a refuzat să se aplice sancțiuni Rusiei, pe modelul celor aplicate de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană, țara fiind dependentă de gazul rusesc.

Colaborarea dintre Rusia și Serbia este mult mai mare decât pare la prima vedere. Rusia a livrat arme țării vecine și de asemenea se bucură de susținea Kremlinului, în chestiunea ”Kosovo”.

De la începutul invaziei ruse, peste 1.000 de afaceri din Rusia și-au mutat sediile în Serbia. Mulți dintre rușii ajunși în țara vecină au declarat că se simt ca acasă.