Lista cadourilor prezidențiale. Ce bunuri a primit președintele Klaus Iohannis anul trecut

Lista cadourilor prezidențiale. Ce bunuri a primit președintele Klaus Iohannis anul trecut Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Ca orice demnitar, președintele României primește cadouri cu prilejul diferitelor evenimente la care participă. Conform protocoalelor diplomatice, de regulă, este vorba despre daruri cu valoare simbolică. Dar, chiar și așa, Administrația Prezidențială are obligația de a le declara public, la finalul fiecărui an, astfel încât contribuabilii să știe ce anume a primit șeful statului și la ce valoare sunt estimate.

Protocolul diplomatic prevede, în cazul evenimentelor de protocol, ca demnitarii diferitelor state, să facă schimb de cadouri. Este și cazul președintelui României, Klaus Iohannis. În fiecare an, el primește mai multe astfel de daruri, de regulă cu valoare simbolică.

În anul care s-a încheiat, președintele Klaus Iohannis a primit o serie de daruri, a căror valoare totală se ridică la 4.753 de euro, mai exact 23.000 de lei. Lista acestora, precum și valoarea estimată pentru fiecare, a fost publicată, conform reglementărilor legale în vigoare, de Administrația Prezidențială.

Conform informațiilor, cel mai scump dar pe care l-a primit președintele Iohannis, în 2022, este un tablou din chihlimbar. Valoarea acestuia a fost estimată la 1.125 euro, aproximativ 5.600 de lei. Tabloul reprezintă soarele și este încadrat într-o ramă de lemn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe locul al doilea, ca valoare se află o plansă print Bayerischer. Este vorba despre un desen imprimat pe hârtie de 310 gr., hârtie de calitate muzeală cu cerneluri reale Konstler și imprimantă Leslie G. Hunt Aceasta a fost prezentată într-o mapă de carton tare, cu închidere prin magnet. Planșa a fost evaluată la 920 de euro, adică 4.551,61 lei.

Ce mai cuprinde lista cadourilor prezidențiale

Lista publicată de Administrația Prezidențială cuprinde toate cadourile primite de președintele Iohannis în ultimul an. Astfel, între acestea se află un set de butoni din argint 925 cu chihlimbar şi pietre din Marea Baltică. Aceștia au fost prezentați într-o cutie de carton cu interior de catifea, iar valoarea estimată este de 125 euro.

Șeful statului a mai primit o cutie cu opt monede din argint, în valoare de 176 euro. Un alt dar primit este un platou „Purvitis” pictat, ce reprezintă primăvara, în cutie de carton, în valoare de 90 euro. Klaus Iohannis a mai primit o cravată din mătase, de culoare roșie, cu motive tradiţionale „Cross Moon”, în cutie de carton, în valoare de 60 euro.

Klaus Iohannis a mai primit o gravură din porţelan placat cu aur de 24K reprezentând „Copacul unităţii”, în cutie de verde de catifea cu buton, în valoare de 58 euro.

Printre cadourile primite de Klaus Iohannis se mai numără un cuțit militar de 50 de euro, un stilou marca Poenari, de 94 de euro, un tablou estimat la 200 de euro etc.

Lista cadourilor prezidențiale aferentă anului 2022.