De unde vine obiceiul de a bate în lemn. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de ghinion

De unde vine obiceiul de a bate în lemn. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de ghinion Sobele pe lemne. Sursa foto: arhiva EVZ

Românii respectă cu strictețe o mulțime de superstiții și tradiții, printre care și obiceiul de a bate în lemn, pentru a alunga ghinionul. În popor se spune că doar așa vor putea atrage binele în viața lor.

Poporul român are foarte multe superstiții și obiceiuri care datează din bătrâni. Una dintre tradiții spune că este bine să bați în lemn pentru a alunga ghinionul și pentru a scăpa de energia negativă din viața ta.

Tradiția spune că cine bate de 3 ori în lemn va avea parte doar de reușite, va scăpa de ghinion și de gândurile rele. Cercetătorii și oamenii de știință au descoperit o legătură între protecția care este oferită de natură și acest obicei. Este vorba despre un adevărat ritual de protecție, nu doar despre o superstiție.

Poporul celt avea o legătură specială cu natura și spiritele. Ei obișnuiau să bată în coaja copacilor, pentru a se asigura că dispar demonii și că intră în viața lor doar lucruri bune. Mai mult, bărbații din China Antică se protejau de dușmani atunci când se așezau pe un pilon de lemn din structura casei. În Asia, oamenii obișnuiau să bată în lemn pentru a proteja casa și pentru a scăpa de invidia dușmanilor, potrivit Cancan.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unii atribuie acest obicei ritului religios vechi de a atinge un crucifix când se făcea un jurământ“, notează Goldsmith. Alternativ, „printre ţăranii ignoranţi din Europa s-ar putea sa îşi aibă rădăcinile în obiceiul de a bate tare în lemn pentru a ţine spiritele rele la distanţă“.

Alte superstiții importante

Un alt obicei foarte des întâlnit este să spui „Dumnezeu să te binecuvânteze“ la strănutul unei persoane. De această superstiție s-a ținut cont încă din secolul șase după Hristos, din ordinul explicit al Papei Grigore cel Mare.

Atunci, Italia se confrunta cu o molimă devastatoare, iar Papa a cerut credincioșilor să se roage pentru cei bolnavi și să le spună „Dumnezeu să te binecuvânteze“ după fiecare strănut.

O altă superstiție spune că nu este bine să spargi oglinda pentru că vei avea ghinion și a apărut în Grecia Antică.

„Ghicitul se realiza cu ajutorul apei şi a sticlei. Era numită catoptromanţie. Oglinda era scufundată în apă şi o persoană bolnavă era rugată să se uite în oglindă. Dacă acestă imagine apărea distorsionată, atunci era probabil să moară, dacă era limpede, atunci trăia“, scrie Milton Goldsmith în cartea „Semne, previziuni şi superstiţii“.