Fabricile de lemn din România sunt nevoite să își întrerupă activitatea. Se confruntă cu o problemă de zile mari

Fabricile de lemn din România sunt nevoite să își întrerupă activitatea. Se confruntă cu o problemă de zile mari Încălzirea cu lemne. Sursă foto: Arhiva EVZ

Fabrica din Rădăuți este nevoită să își suspende activitatea, iar capacitatea de debitare a HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30%. Piața lemnului se află într-un moment foarte dificil, iar firmele iau măsuri.

HS Timber Productions a anunțat astăzi restructurarea operațiunilor sale din județul Suceava, începând cu sfârșitul primului trimestru al anului 2022. În fabrica din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, va fi întreruptă. Doar producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune.

Fabrica de panouri din lemn masiv din Siret trece prin momente dificile și este nevoită să își închidă total activitatea. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri.

Momente critice pentru fabricile din România

Fabricile din România întâmpină din ce în ce mai multe probleme din cauza mediului legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului. Încă din 2016, achiziția de lemn este foarte redusă. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, au favorizat distrugerea importului de lemn. Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai mare criză de materie primă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: arhiva EVZ

Afaceriștii nu văd un motiv întemeiat pentru a face investiții în fabrica din Siret, iar angajații au luat deja în calcul concedierile.

Aproximativ 600 de angajați vor fi afectați de restructurare. Compania încearcă cu toate puterile să îi mențină pe salariați aproape, dar profitul firmei este la limită. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai redus posibil. Din cauza virusului COVID-19, șefii au fost nevoiți să aplice noi măsuri.

În România, HS Timber Productions își continuă activitatea cu două fabrici de cherestea și o fabrică de panel în alte locații, cu un total de aproximativ 2.400 de angajați. Aceste fabrici nu sunt afectate de restructurare. Compania investește în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor în unitățile respective.