În Bulgaria, prețurile alimentelor de bază au crescut cu 50% într-un an
- Maria Dima
- 26 decembrie 2022, 12:59
Produsele alimentare de bază în Bulgaria s-au scumpit cu aproape 50% într-un an, arată datele Confederației Sindicatelor Independente din Bulgaria - CITUB. Această cifră include cele 20 de bunuri de primă necesitate, care sunt folosite în fiecare zi, iar o mare parte din ele sunt prezente și pe masa festivă - orez, pâine, făină, carne tocată, porc, pui etc.
Creșterea prețurilor a continuat și în decembrie. „Prețurile ridicate duc la o creștere a costului vieții și, deoarece ultimele date pentru luna decembrie vor fi gata în jurul lunii ianuarie, se estimează că costul vieții în septembrie (1.320 de leva) va continua să crească”, a comentat, pentru BNR, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Sociale și Sindicale de la CITUB, Violeta Ivanova.
Potrivit datelor, cu un salariu minim în Bulgaria se poate cumpăra de 7 ori acest coș de consum format din 20 de bunuri, iar în Germania, să zicem - de 31 de ori, potrivit segabg.com.
„Anul trecut, în septembrie, am plătit 65 de leva pentru aceste 20 de bunuri, iar acum plătim 95 de leva, adică creșterea este cu 45%”, a mai arătat Ivanova.
Scumpiri la alimente și în România
Perioada sărbătorilor a venit cu un nou val de scumpiri și pentru români. Prețurile la produsele de bază, dar și la cele căutate în această perioadă a anului au crescut din nou, în medie cu cel puțin 15%. Dacă în luna aprilie un coș minim de cumpărături costa 150 de lei, acum românii vor scoate din buzunare cel puțin 200 de lei pentru aceleași produse.
Uleiul este unul dintre produsele de bază care a înregistrat cele mai mari scumpiri în acest an. Dacă în luna martie un litru de ulei costa în medie 5 lei, acum prețul a anuns la 12-13 lei. Va fi și mai mare în perioada următoare, deoarece uleiul de va scumpi din nou. O stilă de un litru va ajunge să coste 15 lei.
Și ouăle s-au scumpit foarte mult. Prețul aproape s-a dublat în ultimele șase luni. Dacă în primăvară un ou costa 60-70 de bani, acum prețul este de 1,2 lei. Scumpiri mari s-au înregistrat și la alte alimente de bază. Orezul a ajuns să coste minim 9 lei per kilogram, mălaiul 8 lei, iar făina 6,5 lei.
Produse de lux
Produsele lactate sunt și ele în topul scumpirilor, iar prețurile vor mai crește în această lună cu 10-15%. Untul a ajuns produs de lux, iar un pachet de 200 grame costă minim 15 lei. Sunt însă și sortimente al căror preț este de peste 20 de lei. Un litru de smântână a ajuns să coste între 15 și 25 de lei.
Laptele va ajunge ușor, dar sigur la 8 lei pe litru. Brânza costă deja mai mult decât carnea. Un kilogram de caș se vinde în piețe cu 27-30 de lei kilogramul, iar telemeaua ajunge și la 40-45 de lei per kilogram. Brânza de burduf și cașcavalul au depășit pragul de 50 de lei per kilogram. (Rador)