De ce trebuie să consumăm alimente care conțin acizi Omega-3
- Dosofteea Lainici
- 22 decembrie 2022, 16:27
Acizii grași Omega-3 sunt o familie de acizi care joacă un rol important în buna funcționare a organismului nostru. Ei ajută la susținerea sănătății creierului, la reducerea inflamației și la promovarea sănătății cardiovasculare.
Importanța acizilor Omega-3
Potrivit lui Rachel Clarkson, un dietetician înregistrat din Londra, Anglia, grăsimile omega-3 sunt un tip de grăsime polinesaturată care se găsește în nuci, semințe și pește gras. Grăsimile polinesaturate sunt structurate ca lanțuri de carbon și hidrogen.
„Grăsimile omega-3 sunt acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că trebuie să obținem suficient din alimente pentru că organismul nu le poate produce singur”, a spus Clarkson. „Sunt esențiale pentru reducerea inflamației din organism și pentru menținerea sănătoasă a creierului și a inimii”.
În timp ce se crede că omega-3 joacă un rol în tratarea și prevenirea bolilor, aceste efecte sunt greu de măsurat. Nu există un studiu definitiv care să arate că un consum de anumite cantități de omega-3 reduce riscul unei anumite boli cu un anumit procent.
Potrivit Roxannei Ehsani, un dietetician înregistrat în Florida și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, consumul de acizi grași omega-3 poate reduce concentrația de molecule inflamatorii din organism, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile de inimă.
„Sportivii și persoanele care se angajează în activitatea fizică regulată și dezvoltă dureri musculare pot beneficia de consumul de alimente bogate în omega-3, deoarece pot ajuta la reducerea durerii musculare și a inflamației din organism”, a spus ea.
Reducerea mai multor afecțiuni
Ehsani a mai spus că există 60% grăsimi în creierul nostru și de aceea are nevoie de grăsimi sănătoase precum omega-3 pentru a funcționa corect. Acizii omega-3 sunt benefici pentru că ajută celulele creierului să comunice între ele, deoarece acestea sunt abundente în membranele celulare care conferă structură celulelor.
„Cercetările au scos la iveală faptul că un consum de acizi grași omega-3 poate reduce riscul de declin cognitiv, demență și Alzheimer”, a spus Ehsani. „Omega-3 poate ajuta la reducerea factorilor de risc a bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile ridicate de lipide din sânge”, potrivit Live Science.