Se cere aducerea lui Vladimir Putin în fața justiției internaționale. Ce riscă liderul de la Kremlin

Se cere aducerea lui Vladimir Putin în fața justiției internaționale. Ce riscă liderul de la KremlinSursa foto: Kremlin

Oleksandra Matviiciuk, co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în acest an, consideră că Vladimir Putin trebuie judecat pentru tot răul făcut. Mai mult, aceasta a declarat că nu este pentru prima dată când Rusia comite crime de război și scapă nepedepsită.

Oleksandra Matviiciuk, co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în acest an, a cerut vineri ca Vladimir Putin să fie adus în faţa justiţiei internaţionale. Ea este convisă că totul se va întoarce împotriva liderului de la Kremlin „mai devreme sau mai târziu”.

„Timp de decenii, armata rusă a comis crime de război în numeroase ţări şi nu a fost niciodată pedepsită”, a declarat Oleksandra Matviiciuk într-o conferinţă de presă la Oslo, cu o zi înainte de ceremonia înmânării Nobelului. „Trebuie ca acum să spargem cercul impunităţii. Trebuie să creăm un tribunal internaţional şi să le cerem lui Putin, lui Lukaşenko (preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al liderului de la Kremlin - n.r.) şi altor criminali de război să dea socoteală, nu doar pentru ucraineni, ci şi pentru alte naţiuni”, a afirmat ea.

Ea speră ca Vladimir Putin să fie pedepsit cât mai repede pentru războiul din Ucraina.

„Acest război are un caracter de genocid. Dacă Ucraina nu va rezista, vom înceta să mai existăm. Prin urmare, nu am nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu Putin va fi adus în faţa unui tribunal internaţional”, a declarat ea.

Sursă Wikipedia

Rusia trebuie pedepsită

Aceasta a mai declarat că Ucraina nu trebuie să arate slăbiciune, ci să lupte cu toate forțele pentru libertate. Kievul „nu va părăsi niciodată poporul nostru în faţa torturii şi a morţii în teritoriile ocupate. Occidentul trebuie să ajute Ucraina să reziste şi să elibereze teritoriile ocupate temporar, inclusiv Crimeea”, a subliniat ea. „Logica liderilor autoritari este foarte uşor de înţeles: ei văd în orice încercare de dialog un semn de slăbiciune”, a adăugat activista.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă de vineri, Yan Rachinsky, preşedintele boardului internaţional al Memorial, a declarat că mulți criminali au scăpat nepedepsiți și că ei nu mai trebuie iertați.

„Aceste condamnări trebuie să vină imediat, deoarece am văzut multe exemple în care criminalii au rămas nepedepsiţi şi au murit în patul lor”, a afirmat el. Ordinea juridică existentă este „suficientă pentru a-i judeca nu doar pe autorii (crimelor) de pe teren şi care execută ordinele, ci şi pe cei care le comandă”, a adăugat reprezentantul Memorial, potrivit Agerpress.