Alimentele ultraprocesate sunt un mare pericol pentru sănătate. Un nou studiu arată că pot provoca demență
- Andra Puiu
- 10 decembrie 2022, 15:06
Alimente ultraprocesate au fost asociate cu un mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic și obezitate. Persoanele care consumă în exces astfel de alimente se pot confrunta și cu demență.
Un studiu recent a estimat că peste 73% din oferta de alimente din Statele Unite este ultraprocesată. Concluziile studiului nu au fost analizate de experți. Totuși, datele susțin alte studii care au arătat că consumul de alimente ultraprocesate este foarte frecvent în SUA. În plus, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat că, în perioada 2001-2018, caloriile obținute din alimente ultraprocesate au crescut de la 53,5% la 57%.
În același timp, datele CDC au mai demonstrat că alimentele integrale nu au mai fost pe placul americanilor. Acest lucru a condus la tot mai multe cercetări privind consecințele alimentelor ultraprocesate. Studiile au arătat că acestea sunt periculoase pentru sănătate. Un nou studiu aduce și mai multe dovezi că alimentele ultraprocesate au un efect negativ asupra sănătății cognitive.
Alimentele procesate sunt periculoase pentru sănătate
Autorul principal al studiului, Natalia Gomes Gonçalves, Ph.D., de la Facultatea de Medicină a Universității din Sao Paulo din Sao Paulo, Brazilia, a declarat că rezultatele studiului ei oferă dovezi că consumul de alimente ultraprocesate este în strânsă legătură cu performanțele cognitive mai slabe. În plus, un efect al consumului acestor alimente este chiar demența. În plus, Gonçalves a mai subliniat că alimentele ultraprocesate conțin o valoare nutritivă mică.
„Rezultatele noastre, împreună cu aceste alte două studii, oferă dovezi că consumul de alimente ultraprocesate este legat de performanțe cognitive mai slabe, declin cognitiv și demență în diferite eșantioane”. Clasificarea alimentelor se face în funcție de cantitatea de procesare folosită pentru a le conserva, extrage, modifica sau crea, informează medicalnewstoday.com.
Există patru grupe de alimente procesate:
- Alimente minim procesate: semințele, fructele, ouăle și laptele,
- Ingrediente culinare procesate: sarea, zahărul, mierea și uleiurile, alimentele din acest grup sunt prelucrate prin presare, măcinare sau măcinare,
- Alimente procesate: pâine, brânză și conserve,
- Produse alimentare și băuturi ultraprocesate: ciocolata, bomboanele, înghețata, biscuiții, produsele de patiserie, prăjiturile, pizza și mâncarea de tip fast-food.