Reîntoarcerea la piața reglementată în energie a devenit imposibilă. Economistul Mircea Coșea: „Sunt declarații strict politice”
- Maria Miron
- 19 octombrie 2022, 14:34
Deși PSD a transmis că va solicita premierului Nicolae Ciucă ca România să revină la o piața energetică reglementată, economistul Mircea Coșea are o părere contrarie cu privire la acest subiect. Mai mult, invocarea acestei chestiuni are valențe eminamente politice, după cum spune profesorul de economie din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Dat fiind că alimentele de bază au devenit mai scumpe cu circa 30% față de anul 2021, conform INS, la care se mai adaugă și creșterile de preț la carburant, gaz sau curent electric, PSD a propus revenirea la piața reglementată, cel puțin temporar.
În urmă cu doi ani, Guvernul condus de Ludovic Orban, tot cu Virgil Popescu în fruntea ministerului de resort de atunci, a normativizat liberalizarea prețurilor din sectorul energetic. La acel moment erau promise prețuri „chiar mai mici” grație liberalizării, deși realitatea arată că efectele au fost altele. În plus, trecerea la piața reglementată ar fi foarte dificilă în acest context, a subliniat economistul Mircea Coșea.
„E foarte greu să se revină la piața reglementată. Practic, ar trebui să se revină la momentul zero, din 2019-2020. În schimb, se poate face o anumită prelungire a plafonării, plus alte măsuri sociale, precum vouchere, menținerea de 50 de bani a ajutorului pentru carburanți.
Să se treacă la plafonare e foarte complicat. Costă foarte mult Guvernul, care are dificultăți în rostogolirea datoriei, cu deficitul comercial. Nu cred că se poate menține timp de 90 de zile o plafonare. Este vorba despre declarații strict politice”, a explicat Mircea Coșea.
Recesiunea economică bate la ușă
Mai mult, economistul Mircea Coșea a sugerat că ne aflăm în pragul unei mari recesiuni, dar și că nu doar România se află în această situație economică delicată, ci și întreaga Europă.
„Putem să discutăm din punct de vedere al definiției sau al relatărilor (n.a. – dacă suntem sau nu în recesiune). Din punct de vedere al definiției, recesiunea apare după două-trei luni de scădere a ritmului de creștere economică. Atunci se intră în recesiune tehnică. Dar înseamnă și altceva, o scădere de ansamblu a producției.
În prezent, vorbim despre o stagnare sau o descreștere, un fenomen care se petrece în mai multe țări din Europa, în ansamblu. Suntem într-o perioadă în care toate țările europene au problema de a menține o stabilitate economică. E posibil ca aceste lucruri să se accentueze în perioada de iarnă. Vor crește prețurile facturilor la energie, care vor duce la o scădere a producției. E foarte posibil să se intre într-o recesiune ca la manual”, a mai explicat profesorul de macroeconomie Mircea Coșea de la ASE.
Marcel Ciolacu propune întoarcerea la o piață reglementată
Recent, cei din PSD au propus ca Guvernul să revină la o piață reglementată, vrând astfel să combată specula din piața românească, după cum afirmă președintele socialiștilor Marcel Ciolacu.
„Scopul acestei soluții este să se pună capăt tranzacțiilor speculative cu energie, iar operatorii serioși din acest sector să poată funcționa eficient în condiții comerciale predictibile. Inițiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu și-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieței pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea prețurilor de tranzacționare.
De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că reprezentanții Comisiei Europene intenționează să introducă un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni. Încă de la începutul crizei energetice PSD a susținut că revenirea la o piață reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei și protejarea cetățenilor și a economiei naționale”, a afirmat liderul PSD Marcel Ciolacu, conform România TV.