Piața imobiliară, prăbușire fără precedent. Prețurile vor scădea dramatic
- Emma Cristescu
- 13 octombrie 2022, 06:36
Fondul Monetar Internaţional a anunțat o posibilă scădere a preţului locuinţelor de până la 10% în următorii trei ani. Pe măsură ce cresc ratele ipotecare şi se înăspresc condiţiile de creditare, lucrurile s-ar putea schimba radical.
Fondul Monetar Internaţional a anunțat că majorarea dobânzilor de referinţă operată de băncile centrale pentru atenuarea inflaţiei poate duce la scăderea preţului locuinţelor de până la 10% în următorii trei ani, în ţările dezvoltate, şi de până la 25% pe pieţele emergente.
FMI a publicat marţi raportul „Stabilitatea Financiară Globală”, în care subliniază că „într-un scenariu foarte advers” şi cu „această măsură prin care băncile centrale din toată lumea îşi ajustează agresiv politicile pentru a face faţă presiunilor preţurilor”, se pot produce mari schimbări.
„Multe economii avansate şi pieţe emergente se pot confrunta cu riscuri legate de piaţa locuinţelor pe măsură ce cresc ratele ipotecare şi se înăspresc condiţiile de creditare, ceea ce îi alungă pe posibilii împrumutaţi de pe piaţă”, subliniază în raport directorul financiar al FMI, Tobias Adrian.
Probleme în piața imobiliară
Majorarea ratelor ipotecare ar putea provoca „o puternică scădere a preţurilor locuinţelor”, în special în ţările cu o mai mare proporţie a datoriei ipotecare cu rată variabilă, care depinde direct de deciziile băncilor centrale.
„Gravitatea şi implicaţiile macroeconomice ale unui shock care să se producă pe piaţa locuinţelor va depinde în mod crucial de gradul de corecţie al preţului locuinţelor şi de distribuţia datoriei gospodăriilor”, punctează FMI.
FMI a mai declarat că piața imobiliară a fost la pământ în pandemie și că falimentele dezvoltatorilor imobiliari pot afecta și sectorul bancar.
Ce se întâmplă cu sistemul bancar
Nivelurile ridicate de capital şi amplele rezerve de lichiditate au dus la rezilienţa sectorului bancar mondial. De altfel, conform ultimului Global Bank Stress Test al FMI, majoritatea băncilor din țările bogate vor continua să fie rezistente. Cu toate astea, investiţiile verzi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea la efectele fizice ale schimbărilor climatice ar putea fi doar un vis.
„Finanţele sustenabile au crescut rapid, dar economiile din pieţele emergente şi în dezvoltare continuă să fie dezavantajate”, semnalează FMI, potrivit Efe.