Foamea de bani a guvernului schimbă regulile la închirieri. Taxele pentru chirii cresc din nou, anul viitor

Foamea de bani a guvernului schimbă regulile la închirieri. Taxele pentru chirii cresc din nou, anul viitorSursa foto: Arhiva EVZ

ANAF va face verificări în ceea ce privește locuințele sau spațiile închiriate. Unii proprietari, spun reprezentanții Fiscului, nu declară aceste venituri pentru a nu plăti impozit. De anul viitor, însă, înregistrarea contractelor la ANAF va fi din nou obligatorie.

ANAF va începe să facă verificări în ceea ce privește apartamentele sau spațiile închiriate, după ce inflația foatrte mare a făcut ca și nivelul chiriilor să crească.

ANAF susține că, în 2022, s-ar fi înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere decât în 2021. Înregistrarea contractelor la Fisc nu este obligatorie în acest moment, dar va fi din nou de la 1 ianuarie 2023. Proprietarii trebuie să veniturile obținute, pe care vor fi obligați să plătească taxe consistente.

Chirii mai mari

Potrivit unui studiu realizat de o agenție imobiliară, aproximativ 34% dintre chiriași nu ar avea contract înregistrat la ANAF. De asemenea, 31% dintre aceștia nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul de închiriere.

Prețul chiriilor a sărit în aer anul acesta. „Preţurile, de cel puţin o lună de zile, au luat-o razna. S-au dus în sus cu 10% – 15%. Dacă garsonieră într-un bloc nou, aproape de metrou se putea închiria în vară cu 350 de euro, acum, prețul a ajuns la 400 de euro“, a declarat Alexandru Adam, agent imobiliar, potrivit romaniatv.net.

Reguli noi

De anul viitor, impozitul pe veniturile obținute din contracte de închiriere va fi mai mare. Procentul a rămas același, respectiv 10%, dar a fost eliminată deducerea de 40%.

Mai exact, impozitul de 10% nu se va mai calcula, ca acum, după ce din suma totală au fost deduse cheltuieli de 40%. Acesta se va aplica la suma totală prevăzută în contractul de închiriere.

Cei care obțin venituri din chirii vor avea obligația că plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%) dacă veniturile depășeșc șase salarii minime pe economie.

Tot de la 1 ianuarie, devine obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc. De asemenea, actul trebuie retransmis de fiecare dată când apar modificări ale contractului. Înregistrarea lui la ANAF se va face prin mijloace electronice în 30 de zile de la încheierea documentului. Pentru contractele care existau deja la 1 ianuarie 2023, termenul de transmitere la Fisc este de 60 de zile.