Măsuri prin care poți plăti mai puțini bani pentru ratele la bancă
- Iulia Moraru
- 15 octombrie 2022, 12:14
Creșterea accelerată a inflației a dus implicit la o creștere a dobânzii. Astfel, cei mai mulți dintre români caută soluții pentru a reduce din plățile pe care trebuie să le facă înspre bancă. Iată care sunt soluțiile la care poți apela fie pentru a scăpa de rată, fie pentru a reduce semnificativ valoarea acesteia.
Românii au apelat deja la una dintre aceste soluții, pentru a scăpa cât mai repede de stresul generat.
Schimbarea ROBOR cu IRCC
Aceasta este una dintre variantele alese până acum de un număr de peste 26.000 de români care au datorii la bănci. Momentan, ROBOR este la valoarea de 8,17 %, în timp ce IRCC este la jumătate, adică la 4,06 %. Cu toate acestea, și acest indice poate suporta anumite creșteri pe parcursul timpului.
Potrivit specialiștilor, şi IRCC poate ajunge până la începutul anului în jur de 7.7 %, deci este posibil să ajungă la aceeași valoare cu indicele ROBOR.
Prin urmare, această măsură are avantajul că scade rata bancară pe termen scurt, până ce o nouă valoare va fi anunțată. Important de știut este că dacă alegem această schimbare nu ne vom mai putea întoarce la varianta de a avea credite în funcție de indicele ROBOR.
Poți cere băncii o dobândă fixă pentru creditul tău
În acest sens, putem merge la bancă pentru a pentru a beneficia de această măsură. 1.421 de persoane fizice, care nu au mai putut să suporte creșterea de rate din cauza ROBOR, au preferat o dobândă fixă.
Cea de-a treia opțiune constă în refinanțarea creditului la o altă bancă. 54.000 de persoane au ales refinanțarea la o altă bancă cu o dobândă mai bună, fixă. Pentru a face față mai ușor creșterii ratelor, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență că românii își pot amâna creditele la bancă pentru o perioadă de nouă luni. Prevederile se aplică atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice afectate de criză.
Doar că, dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă. Așadar, 23.000 de persoane fizice și 860 de firme și-au amânat ratele.