Ce se întâmplă cu porcul de Crăciun anul acesta. „Din nefericire, acest virus ne va costa”
- Emma Cristescu
- 14 octombrie 2022, 08:32
Românii nu vor mai putea avea mese de Crăciun la fel de îmbelșugate ca în anii trecuți. Ministrul Agriculturii aduce vești proaste.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că fermele se închid din cauza pestei porcine. În Timiș urmează să fie sacrificați 40.000 de porci, după ce în urmă cu 2 zile s-a descoperit un caz de infectare. Acesta a mai anunțat că românii nu vor mai avea de unde să cumpere carne de porc pentru Crăciun ca în anii trecuți.
„În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale. Noi la Ministerul Agriculturii după 3 ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la la actele normative care se susține reproducția.
Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective şi te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Puțini porci de Crăciun în România
Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, miercuri, a fost confirmată oficial prezenţa pestei porcine africane (PPA) la suinele din ferma Smithfield de la Parţa, astfel că 39.000 de animale vor fi incinerate. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a definitiva măsurile care vor fi luate. Carnea de porc va fi foarte greu de găsit, iar prețul ei va crește considerabil.
„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârșitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA”, a precizat prefectul judeţului Timiş, potrivit Agerpres.