Un tratament inovator, folosit în lupta împotriva depresiei: „Riscurile secundare sunt reduse”. Studiu

Un tratament inovator, folosit în lupta împotriva depresiei: „Riscurile secundare sunt reduse”. StudiuSursa: Dreamstime.com

Cercetătorii din cadrul Universității de Medicină din Hanovra au studiat efectele injectării de toxină botulinică în fruntea unui pacient, iar rezultatele studiului lor sunt cel puțin interesante.

Toxina botulinică reprezintă un blocant neuromuscular creat din bacteria Clortridium botulinum. Odată injectată, aceasta slăbește sau chiar poate să întrerupă contracția musculară a unei zone pe care vrem o tratăm.

Toxina botulinică ar putea avea efecte benefice în lupta cu depresia

Conform studiului, injectarea de toxină botulinică poate să reducă simptomele depresiei, având efecte benefice și în cazul pacienților care suferă de tulburarea Borderline, asta pentru că reduce emoțiile negative, tocmai prin destresarea mușchilor din treimea superioară a feței.

„Starea și emoțiile negative se răsfrâng nu doar în interior, ci și în exterior. Apar pe fața persoanei prin activarea a două grupuri de mușchi la supărare, nervi sau tristețe. Deasupra nasului, între sprâncene apar riduri, care tocmai asta indică”, au explicat cercetătorii.

Efectul injectării de toxină botulinică la nivelul frunții

Studiul a demonstrat că toxina botulinică influențează o parte a creierului care este responsabilă de declanșarea senzației de frică. Astfel, injectarea de toxină botulinică în zona feței nu doar că va elimina ridurile, dar va inhiba legătura dintre mușchii frunții și encefal, diminuând intensitatea emoțiilor, mai ales că mimica feței și starea interioară sunt în strânsă legătură.

„O frunte relaxată transmite un sentiment pozitiv. Efectele injectării durează minimum trei luni. Injecția nu este atât de costisitoare precum alte metode de terapie. Riscurile secundare sunt reduse, iar acceptarea în rândul pacienților este ridicată”, a explicat coordonatorul proiectului prof. Dr. Tillmann Kruger.

Alte studii efectuate în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea San Diego-California au demonstrat că injectarea de toxină botulinică poate fi benefică inclusiv împotriva atacurilor de panică sau a stărilor de anxietate. Prin urmare, sunt indicate injecții suplimentare la nivelul mușchilor capului, membrelor superioare și inferioare, dar și în mușchii cefei, conform Doctorul Zilei.

Ce este depresia

Depresia clinică/majoră reprezintă o tulburare afectivă care se întinde pe cel puțin o perioadă de două săptămâni consecutiv și se manifestă printr-o dispoziție negativă, fiind însoțită de o stimă de sine scăzută, energie redusă și  pierderea interesului pentru diverse activități.

Conform estimărilor pe anul 2021, depresia a ajuns să fie a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare. De altfel, OMS a reiterat că circa 322 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu depresie.

Ne puteți urmări și pe Google News