Patriarhul Daniel: Tinerii nu sunt făcuți pentru moarte, ci pentru viață, pentru a fi bucurie familiei

Patriarhul Daniel: Tinerii nu sunt făcuți pentru moarte, ci pentru viață, pentru a fi bucurie familieiSursa: EVZ / Razvan Valcaneantu

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat, duminică, la slujba de sfințire a unei picturi, în cadrul Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian Romanul” din sectorul 4 al Capitalei. Aici, el a rostit un cuvânt de învățătură pentru credincioși și a acordat distincții de vrednicie.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat în rândul credincioșilor, binecuvântând pictura bisericii și icoanele catapetesmei prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. Aici, el a rostit un cuvânt de învățătură, dar a vorbit și despre semnificația picturii bisericești și a sfințeniei acesteia.

Patriarhul Daniel, despre înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical

Pasajul evanghelic duminical a relatat despre minunea învierii fiului văduvei din Nain. În această direcție, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat mai întâi că Mântuitorul Iisus Hristos l‑a înviat pe fiul văduvei îndurerate din Nain din iubire milostivă, compătimitoare și smerită.

„Domnul a vrut să arate că acest tânăr a murit prea devreme, moartea lui fiind una prematură, cum am spune astăzi, și că tinerii nu sunt făcuți pentru moarte, ci pentru viață, pentru a fi bucurie familiei, comunității și societății. Atitudinea Mântuitorului față de acest tânăr este asemănătoare cu cea față de fiica lui Iair, pe care a înviat‑o din morți, și cu cea față de prietenul Său, Lazăr din Betania, care era și el tânăr”, a explicat Patriarhul.

În continuare, el a vorbit despre faptul că Mântuitorul adresează în zilele noastre, atât copiilor, cât și părinților, chemarea de a trăi în comuniune. Astfel, el a punctat că tinerii nu trebuie să înțeleagă libertatea ca pe o însingurare, ci să găsească fericirea în comuniunea iubirii părintești, frățești și în prietenie sinceră.

Foarte multe sinucideri de astăzi sunt rezultatul însingurării, depresiei și izolării. Numai starea de comuniune și comunicare este starea de sănătate și de viață autentică, normală”, a ținut să sublinieze Patriarhul.

Care este semnificația picturii bisericești și a catapeteasmei sfințite

Părintele Patriarh a vorbit și despre semnificația picturii unei biserici, explicând că ea nu este o simplă podoabă, ci este veșmântul liturgic al lăcașului. El a menționat că deși în biserică se află un singur om care se roagă, alături de acesta sunt sfinții pictați.

De asemenea, el a precizat că catapeteasma sfințită reprezintă vederea cerească a Împărăției cerurilor pe pământ.

„Nu oricine poate picta o biserică. Pictura este o teologie în culori care exprimă mai întâi dreapta credință a Bisericii. Fiecare icoană este și o chemare la rugăciune. Icoana nu este pusă spre a fi analizată, ci este făcută pentru întâlnirea în rugăciune”, a mai spus Preafericitul Daniel. Ele nu fac altceva decât să ne îndemne la rugăciune, pentru că sfinții au fost cei care au ascultat cuvântul lui Dumnezeu.

Cu ocazia sfințirii picturii bisericii parohiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat mai multe distincții binefăcătorilor sfântului lăcaș. De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a oferit lăcașului de închinare o cruce de binecuvântare, realizată la Atelierele Patriarhiei Române, potrivit ziarullumina.ro.