Președinta Georgiei, vizită oficială în România. Salome Zourabichvili va fi primită de Klaus Iohannis

Președinta Georgiei, vizită oficială în România. Salome Zourabichvili va fi primită de Klaus IohannisNoii miniștri ai Muncii și Familiei depun jurământul. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Potrivit Administrației Prezidențiale, președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, efectuează marți o vizită oficială în România pentru a marca 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, o va primi marţi, 11 octombrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în ţara noastră la invitaţia Preşedintelui României.

Discuţiile vor viza modalităţile concrete de creştere a conectivităţii între România şi Georgia, cu valorificarea potenţialului de tranzit între Europa şi Asia al celor două ţări, în planul transporturilor, energiei şi contactelor interumane.

România şi Georgia vor marca 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita Preşedintelui Salome Zourabichvili la Bucureşti are loc în context aniversar, anul acesta România şi Georgia marcând 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice.

Consultările politice ale Preşedinţilor Klaus Iohannis şi Salome Zourabichvili se vor concentra pe evoluţiile şi transformările recente la nivel regional şi internaţional, în special modificarea profundă a mediului de securitate al regiunii Mării Negre, pe fondul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, vor fi abordate deciziile luate la Summitul NATO de la Madrid, cu relevanţă pe acest spaţiu, şi respectiv la Consiliul European din iunie de la Bruxelles referitoare la perspectiva europeană a Georgiei.

Discuţiile cu Preşedintele Salome Zourabichvili vor mai viza modalităţile concrete de creştere a conectivităţii între România şi Georgia, cu valorificarea potenţialului de tranzit între Europa şi Asia al celor două ţări, în planul transporturilor, energiei şi contactelor interumane.

La finalul convorbirilor, cei doi Preşedinţi vor semna Declaraţia comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România şi Georgia, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial presidency.ro.

Cu privire la Georgia, Consiliul European s-a declarat „pregătit” să acorde Georgiei statutul de țară candidată

Șefii de guverne din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au decis să acorde statutul de țară candidată Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de lideri europeni.