Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul României pentru reconstrucția Ucrainei. Ce au discutat liderii europeni la Praga

Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul României pentru reconstrucția Ucrainei. Ce au discutat liderii europeni la Praga Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a repetat, la Praga, poziția României privind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. De asemenea, președintele României a precizat că țara noastră va continua să sprijine constant pe multiple planuri Ucraina.

Klaus Iohannis a participat, vineri, 10 octombrie, în capitala Cehiei, la reuniunea informală a Consiliului European. În acest context, a exprimat deschiderea României pentru procesul de reconstrucție al Ucrainei. De asemenea, el a evidențiat necesitatea unei bune coordonări la nivel european pentru gestionarea eficientă a acestui proces.

Principalele subiecte pe agenda reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina din toate punctele de vedere. De asemenea, au fost discutate și subiecte precum: evoluțiile în domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate și al eforturilor pentru securitatea aprovizionării, precum și situația economică la nivel european.

Liderii europeni critică anexările făcute de Rusia

În ceea ce privește situația de pe frontul ucrainean, liderii europeni au respins ferm și au condamnat anexarea ilegală făcută de Rusia a regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina. Anexările au avut loc ca urmare a desfășurării falselor referendumuri. Liderii UE au reafirmat hotărârea de a acorda în continuare sprijin Ucrainei atât timp cât va fi necesar. Este vorba de sprijin din punct de vedere financiar, politic, militar, umanitar, inclusiv în ceea ce privește pregătirea pentru iarnă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, președintele României a pledat pentru „menţinerea unui răspuns puternic, prompt şi clar din partea Uniunii faţă de agresiunea Federaţiei Ruse şi a respins cu fermitate acţiunea de anexare ilegală a celor patru regiuni ale Ucrainei”. De asemenea, șeful statului a salutat adoptarea unui nou set de măsuri restrictive împotriva Rusiei, al optulea. Liderul de la Cotroceni a susținut că este necesar să fie menținută o presiune ridicată asupra Federaţiei Ruse.

În același timp, președintele a subliniat încă o dată preocuparea față de efectele războiului asupra altor parteneri din regiune. În acest context, a accentuat necesitatea continuării susținerii Republicii Moldova. În ceea ce privește securitatea alimentară, UE a decis să continue exportul de produse agricole din Ucraina. Mai mult decât atât, liderii europeni au solicitat extinderea Inițiativei Grânelor la Marea Neagră, promovate de Secretarul General al ONU.

Ce au stabilit liderii europeni privind criza energetică

Liderii statelor membre UE au discutat și de securitatea energetică. Discuțiile au vizat, în special, impactul prețurilor ridicate la energie asupra populației și industriei și necesitatea unui răspuns european coordonat pentru abordarea acestei situaţii.

„În contextul în care Federaţia Rusă foloseşte energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE, liderii europeni au reiterat hotărârea de a răspunde în mod coordonat pentru asigurarea securităţii aprovizionării, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului preţurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili şi prin măsuri menite să reducă cererea de energie”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, informează Agerpres.