Exclusiv. Rezist la frig? E ordin de la Bruxelles: 19 grade sau pușcărie. Palada: Țâfna superioară indignată e o formă de control social. Video

Exclusiv. Rezist la frig? E ordin de la Bruxelles: 19 grade sau pușcărie. Palada: Țâfna superioară indignată e o formă de control social. Video

Elveția anunţă pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani şi amenzi zilnice pentru oricine își încălzește camerele la o temperatură mai mare de 19 grade Celsius şi apa caldă mai mult de 60 de grade. Mai marii Europei insistă că cetățenii țărilor membre trebuie să facă sacrificii la sânge în numele libertății poporului ucrainean. Robert Turcescu, Mirel Palada şi Tavi Hoandră i-au luat peste picior pe cei care au transformat lumea în care trăim în ceva din ce în ce mai greu de înţeles.

Nimeni nu înţelege cum ar putea autorităţile să ne verifice temperaturile din locuinţe, dar e clar că asistăm la un concurs mondial de tâmpire în masă, a declarat Robert Turcescu în preambulul emisiunii sale din studioul EVZ Capital.

Minunata lume nouă arată tot mai bizar

După ce ni s-a spus că maşinile electrice sunt viitorul, în California (SUA) americanii sunt rugaţi să nu-şi mai încarce automobilele la prize pentru că există riscul să cadă reţeaua. Aberaţiile nu se opresc aici: în documente guvernamentale din toată Europa se fac simulări şi variante de backup pentru încălzire cu lemne şi cărbune, în plină desfăşurare a planurilor de tip Green Deal.

Sursa foto: EVZ

În viziunea sociologului Mirel Palada, omenirea s-a mai confruntat cu astfel de perioade de reașezare, în care valorile au fost chestionate în numele unei atitudini paternaliste a celor de la putere. „Nu e prima dată când avem excese de puritanism, e vorba de o rătăcire, care e cel mai mare păcat. Cel mai mare păcat nu este păcatul împotriva ideologiei sau religiei, păcatul mare este împotriva bunului simț, al justei măsuri și a chestiei de care omul de rând să zică că e puțin mai trasă de păr. Nu mai avem voie să mâncăm șuncă prăjită, nu mai avem voie să facem aia, e strigător la cer.

Epoca victoriană a fost plină de asemenea exemple de țâfnă superioară indignată, care face să funcționeze pe post de control social și hegemonie istorică. Apoi anii ’50 au fost foarte conformiști. (...) Până să înflorească glorioșii ani ’60, le-a luat mai mult de 10 ani de zile să fie acceptați de societate.

Puritanii ecologiști, mai catolici decât papa

„Din când în când ne ia de cap la nivel de societate și ajungem să fim mai catolici decât Papa. Pe urmă ne trece pentru că ne dăm seama de exces și există o contra-corecție socială", a argumentat sociologul.

Mirel Palada a observat că în momentul de față, de la excesul de neomarxism care ne dusese la excesul de dușuri și de prosperitate, se trece în extrema cealaltă, raționalizarea apei în numele luptei cu Putin.

„3 dușuri pe zi este un exces, ca și chestia cu imensitatea de ambalaje, excesul de ambalaj pe care il avem când cumperi chestii elementare. (...) Și asta se întâmplă zi de zi și este un exces, și atunci îi înțeleg pe puritanii ecologiști. Dar ei la rândul lor sunt niște patetici, niște pițifelnici care nu au această măsură a bunului simț”, a explicat sociologul.

Corectitudinea politică dictează cum să trăiești

Mirel Palada a făcut o analogie între dictatura corectitudinii politice sub toate formele ei, exacerbată acum de discursul ecologist și neomarxist, dar și de nou-apăruta doctrină a termo-marxismului, și precedentele momente istorice când oamenilor li s-a prescris cum să trăiască, nazismul și comunismul.

„Este vorba de atitudinea paternalistă pe care o are o elită ce vrea să spună: nu există libertate de alegere, noi vă impunem normele, noi vă spunem cum trebuie să trăiți. Cine făcea chestia asta? Fasciștii, care spuneau că trebuie să faceți atâția copii, că trebuie să mori pentru patrie. Cine mai făcea chestia asta? Comuniștii, care spuneau că ai voie să faci facultatea aia, nu aialaltă. Deci, până la urmă este vorba despre o manieră de a gândi totalitară. E o diferență dintre totalitarism și egalitate. (…)”, a subliniat Palada.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro