Exclusiv. Experții explică de ce pandemia COVID-19 a declanșat tulburări de nutriție

Exclusiv. Experții explică de ce pandemia COVID-19 a declanșat tulburări de nutriție

Potrivit unei cercetări publicate în International Journal of Eating Disorders, chiar și în cazul persoanelor care - înainte de pandemie - nu s-au confruntat niciodată cu probleme legate de sănătate sau de alimentație, haosul provocat de COVID-19 le-a crescut riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație.

Medicii care tratează cele mai grave cazuri de tulburări de alimentație au experimentat pe propria piele cât de teribil a avut COVID-19 un impact asupra pacienților lor. Psihoterapeutul Harjeet Kaur, de la Safe Space Therapy, a declarat pentru The List că, la clinica sa, "spitalizările pentru cazurile de tulburări de nutriție aproape că s-au dublat în comparație cu cele de dinaintea pandemiei". De asemenea, un studiu al Academiei Americane de Pediatrie a înregistrat o creștere de peste două ori a internărilor în spital. Cercetătorii au observat, de asemenea, șederi prelungite în spital, în special în cazul pacienților mai tineri. Procentul de pacienți care au avut nevoie de medicație aproape s-a triplat, iar mai mulți pacienți au avut nevoie de niveluri mai ridicate de îngrijire care nu puteau fi oferite în cadrul tratamentului ambulatoriu.

Motivul pentru care pandemia a făcut atâtea ravagii asupra persoanelor cu tulburări de alimentație a făcut obiectul a numeroase investigații. Pe măsură ce cercetătorii vor înțelege mai bine cum COVID-19 a accentuat și a declanșat tulburările alimentare, ei vor fi mai bine pregătiți să ajute pacienții în timpul crizelor viitoare.

În timpul pandemiei, am pierdut factorii sociali care pot ajuta la ținerea la distanță a tulburărilor de alimentație

Cercetările publicate în Frontiers in Psychology au constatat că simptomele tulburărilor alimentare s-au agravat ca rezultat direct al incapacității de a avea acea apropiere socială în timpul pandemiei. Pe lângă faptul că și-au văzut rutina perturbată și s-au confruntat cu mai multe sentimente negative din cauza altor factori sociali, persoanele care suferă de tulburări de alimentație nu s-au putut baza pe prietenii și familia lor pentru a-și ușura anxietatea și disconfortul în timpul pandemiei. Deoarece sprijinul social este atât de crucial pentru recuperarea din tulburările de alimentație, pandemia a făcut ca acest proces deja dificil să fie mult mai greu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pandemia ne-a arătat cât de toxică poate fi social media

Harjeet Kaur confirmă pentru The List: „Carantina, plictiseala, izolarea socială, școala online, [și] mai multă implicare în social media (grupuri TikTok/Instagram/Facebook) au contribuit la creșterea recentă a ratelor tulburărilor de alimentație în rândul indivizilor."

Social media poate crește riscul tulburărilor de alimentație în două moduri - social media oferă o platformă în care tipurile de corpuri „ideale", subțiri, sunt prezentate și aplaudate, în timp ce, în același timp, îi vizează pe utilizatori cu reclame pentru produse comestibile și exerciții fizice. De asemenea, social media permite utilizatorilor să își posteze propriile fotografii, iar o cercetare din 2018 a constatat că femeile tinere care au postat selfie-uri s-au simțit mai puțin atractive, mai anxioase și mai puțin încrezătoare decât femeile tinere care nu au făcut-o. Din aceste motive, este ușor de înțeles de ce persoanele care se luptă cu stima de sine scăzută au fost afectate în mod disproporționat în timpul COVID-19.

Pandemia a îngreunat accesul la îngrijiri pentru tulburările de alimentație

Impactul restant pe care COVID-19 îl are asupra tulburărilor legate de alimentație va continua să se dezvăluie pe măsură ce lumea își revine după mai mult de doi ani de agitație. Cercetările din International Journal of Eating Disorders sugerează că studiile viitoare ar trebui să includă întrebări despre pandemie pentru a înțelege cum a contribuit aceasta la tulburările de alimentație, astfel încât experții să poată ajuta oamenii în timpul următorului dezastru.