Cod Rutier 2022. Iconiţele în parbriz sunt interzise. La ce sumă poate ajunge amenda
- Emma Cristescu
- 27 august 2022, 06:34
Codul Rutier arată că șoferii care obișnuiesc să își decoreze mașina cu diferite accesorii care reduc vizibilitatea se pot alege cu amenzi usturătoare. În această categorie intră și icoanele sau cruciulițele.
Legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni. Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei.
Șoferii nu mai au dreptul să aibă odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri „colecționate” pe marginea parbrizului. Și pozele cu membrii familiei sau cu prietenii trecuți în neființă sunt interzise.
Ce au interzis șoferii
În cazul în care nu respectă legea, ei se vor alege cu amenzi pe măsură. De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.
Conform codului rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit ”punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. În concret, există următoarele categorii de amenzi:
- clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă); - clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă); - clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă); - clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă); - clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);
Amenzile s-au mărit
Potrivit Codului Rutier 2022, și amenzile pentru lipsa rovinietei atât în cazul maşinilor mici, cât şi a maşinilor mari de trasnport persoane şi marfă au crescut considerabil.
„Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.
Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă”, și-au motivat inițiatorii măsura, potrivit avocatnet.ro.