De ce trebuie să ţii cont atunci când alegi produsele de îngrijire personală. Sunt trei factori extrem de importanți
- Antonia Hendrik
- 27 august 2022, 08:17
Indiferent de vârsta la care te afli, trebuie să acorzi o atenție aparte atunci când vine vorba de îngrijirea corpului și tenului. Pe lângă o dietă corespunzătoare și un stil de viață sănătos, trebuie să alegi produsele de întreținere potrivite în funcție de vârstă, în funcție de tipul tău de ten şi de frecvența cu care le folosești.
Pielea este foarte importantă pentru organismului uman și este științific cunoscut faptul că aceasta reprezintă cel mai mare organ prin care omul respiră și intră în contact cu mediul. În asemenea condiții, este firesc ca îngrijirea pielii să solicite condiții și produse specifice.
Astfel, igiena personală este o chestiune de întreținere a sănătății și o modalitate de a menține aspectul estetic, indiferent de vârstă. Îndeplinirea acestor deziderate presupune cunoașterea criteriilor de alegere a unei game de produse potrivite, iar reperele sunt acestea:
Prima regulă: Cunoașterea tipului de ten
Înțelegerea tipului de piele este primul și cel mai important pas pentru stabilirea produselor potrivite de îngrijire personală. De exemplu:
-Tenul gras: este caracterizat de o secreție de sebum în exces – grăsimea secretată în mod natural de glandele sebacee din piele. În mod normal, sebumul este benefic pentru protejarea pielii; în exces, acesta duce la acnee și pori blocați.
-Tenul uscat: diametral opus celui gras, tenul uscat indică o afectare superficială a pielii, cauzată de factorii de mediu și caracterizată prin lipsa umidității și a flexibilității).
-Tenul sensibil: Este determinat de o predispoziție genetică și este caracterizat de o reacție exagerată a sistemului imunitar, pielea devenind ușor inflamabilă, roșiatică și iritată. Afecțiuni des întâlnite ale tenului sensibil sunt dermatita atopică sau dermatita de contact alergic sau iritant. Este foarte important să înțelegem faptul că fiecare persoană prezintă propriile caracteristici, de aceea piața de profil oferă o gamă variată de produse. Cea mai sănătoasă alegere o putem face respectând indicațiile producătorului, dar mai ales pe cele ale medicului dermatolog, acolo unde intervenția acestuia este necesară.
Curățarea pielii: O putem face prin spălarea cu regularitate, folosind apă caldă și un săpun cât mai natural, fără adaosuri chimice. Pentru ten, specialiști recomandă mai degrabă utilizarea unor produse special create – fluide, emulsii, texturi spumante – cu scopul de a curăța eficient, dar fără a provoca eventuale iritații. În completare, putem folosi produse și accesorii pentru îngrijirea personală
Tratamente specifice
Măștile faciale reprezintă un real balsam pentru sănătatea pielii umane. De exemplu, măștile pe bază de lut conțin minerale precum bentonitul care absoarbe sebumul și reduce strălucirea pielii, iar cele pe bază de miere au proprietăți antibacteriene și antiseptice, menținând în același timp pielea catifelată și hidratată.
Putem folosi uleiul de cocos, uleiurile minerale și măștile pe bază de griș, evitând contactul cu apa fierbinte, care irită pielea, mai cu seamă dacă este uscată sau sensibilă. De asemenea, un umidificator care să controleze automat nivelul de umiditate din locuință poate fi de mare ajutor și bineînțeles evitarea produselor cosmetice ieftine care conțin substanțe chimice și adaosuri iritante.
În plus, este necesară aplicarea regulată a unor creme calmante și hidratante, evitarea parfumurilor și a oricăror produse pe bază de alcool.
Regimul alimentar
Pielea se hrănește, în primul rând, cu nutrienții furnizați de organism. În mod evident, un regim de viață sănătos, bazat pe o dietă diversificată, formată din alimente de calitate și cât mai puțin procesate, precum și o hidratare adecvată, influențează în mod vizibil sănătatea pielii. O serie de nutrienți prezintă o influență pozitivă directă, nutriționiștii recomandând aportul echilibrat al acestora:
-vitamina C (citrice, ardei gras, broccoli) și E (semințe de floarea soarelui, migdale);
-antioxidanți precum licopenul din roșii, polifenolii din cafea, ciocolată și ceai sau struguri;
- acizii grași Omega 3 din pește și unele semințe.
Produsele de îngrijire personală de calitate și potrivite pielii ne ajută să reducem petele, ridurile, cearcănele sau pistruii și să ne protejăm mai bine de efectele negative ale mediului înconjurător. De asemenea, putem preveni apariția timpurie a semnelor îmbătrânirii pielii, precum pierderea elasticității și deteriorarea texturii sau a culorii, potrivit Mediafax.