O bază aeriană din Crimeea a fost grav avariată. Ucraina nu își asumă atacul

O bază aeriană din Crimeea a fost grav avariată. Ucraina nu își asumă atacul Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Imaginile din satelit par să arate că o bază aeriană din Crimeea a suferit pagube majore. O serie de avioane de război rusești au fost distruse în urma exploziilor de acolo în această săptămână.

Baza Saky din vestul Crimeii, condusă de ruși, a fost zguduită de o serie de explozii marți, nouă august. În urma exploziei, o persoană a murit și alte 14 au fost rănite.  Din imaginile din satelit, se vede că pistele de rulare ale bazei par intacte, dar cel puțin opt avioane par avariate sau distruse. De asemenea, mai multe cratere sunt vizibile. Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru eveniment, dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui atac țintit.

Imaginile, de la Planet Labs din SUA, arată suprafețe mari de pământ ars rămase de la incendiile care au izbucnit. Majoritatea aeronavelor avariate sau distruse se află într-o zonă specifică a bazei. Acolo, un număr mare de avioane au fost parcate în aer liber departe de capacul hangarelor.

Imaginile înainte și după de la Planet Labs, care monitorizează sute de fluxuri prin satelit peste Ucraina, sunt prima confirmare independentă că baza ar fi putut fi deteriorată. Până acum, detaliile despre amploarea impactului exploziilor au fost puține. Dar încă nu este clar cum a fost deteriorată baza sau de ce.

Ce au simțit martorii

O turistă care se afla în zona exploziilor puternice, Natalia Lipovaya, a spus că „pământul a dispărut de sub picioarele mele”. Mai mult decât atât, ea a mărturisit că „M-am speriat atât de mult”. Sergey Milochinsky, un rezident local, și-a amintit că a auzit un vuiet și a văzut un nor de ciuperci de la fereastra lui. „Totul a început să se prăbușească, să se prăbușească”, a spus el.

Liderul regional al Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat că aproximativ 250 de locuitori au fost mutați în locuințe temporare, după ce zeci de blocuri au fost avariate. Autoritățile rusești au încercat să minimizeze exploziile, spunând miercuri că toate hotelurile și plajele din peninsulă nu au fost afectate. Crimeea este o destinație turistică populară pentru mulți ruși.

Ucraina nu își asumă exploziile

Ministrul ucrainean al apărării a sugerat că soldații ruși nepăsători ar putea fi de vină. „Cred că militarii ruși din această bază aeriană nu au respectat regula foarte simplă cunoscută: nu fumați în locuri periculoase”, a spus Oleksiy Reznikov. Forțele aeriene ucrainene au declarat că aproximativ o duzină de avioane de război rusești au fost distruse. Totuși, Rusia a negat că vreo aeronavă ar fi fost avariată.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că faptul că au existat două explozii separate, ceea ce indică, mai degrabă, un atac decât un accident. El a apărat, de asemenea, dreptul Ucrainei de a viza Crimeea. „Este absolut legitim ca Ucraina să ia forță letală, dacă este necesar... pentru a-și recâștiga nu numai teritoriul, ci și pentru a-și respinge invadatorul”.

Atacurile Ucrainei oferă amploare războiului

Orice atac al Ucrainei în Crimeea ar fi văzut ca o escaladare a războiului. Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că „Ziua Judecății va veni instantaneu” dacă Ucraina va viza Crimeea. Regiunea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, dar peninsula Mării Negre a fost anexată de Rusia în 2014. Mulți ucraineni văd acest lucru drept începutul războiului lor cu Rusia.

În urma exploziilor de marți, președintele Volodymyr Zelensky și-a dedicat discursul de seară Crimeei. El a sugerat că este de părere că Ucraina trebuie să recâștige peninsula înainte ca războiul să se termine. Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce teritoriul , care are o majoritate vorbitoare de limbă rusă, a votat să se alăture federației într-un referendum. Evenimentul a fost considerat ilegal de comunitatea globală. Votul a fost organizat în grabă după ce trupele rusești nemarcate au preluat controlul asupra mai multor locuri strategice din jurul peninsulei.

Situația centralei nucleare Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU a programat o ședință deschisă joi, 11 august, la cererea Rusiei, cu privire la ceea ce pretinde că ar fi atacuri ucrainene asupra uzinei Zaporojie. Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat săptămâna trecută că situația de la centrală „este complet scăpată de sub control”.

Miniștrii de externe din grupul de națiuni G7 spun că Rusia trebuie să predea imediat controlul asupra centralei nucleare Zaporojia Ucrainei din cauza temerilor legate de siguranță. Instalația și zona înconjurătoare au suferit bombardamente săptămâna trecută, pe care Rusia și Ucraina s-au învinuit una pe cealaltă, potrivit BBC.