Evenimentul Zilei > International > Creditorii Ucrainei acceptă cererea de înghețare a plăților, timp de doi. „Avea nevoie de aprobarea deținătorilor”
Creditorii Ucrainei acceptă cererea de înghețare a plăților, timp de doi. „Avea nevoie de aprobarea deținătorilor”

Creditorii Ucrainei acceptă cererea de înghețare a plăților, timp de doi. „Avea nevoie de aprobarea deținătorilor”

Creditorii de peste hotare ai Ucrainei au acceptat de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale. Acest lucru va ușura lucrurile pentru țara aflată în război cu Rusia.

Creditorii de peste hotare ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, potrivit unui document de reglementare depus miercuri.

Din cauza războiului provocat de Putin, deținătorii de obligațiuni au fost de acord să amâne plățile de dobânzi și de capital pentru 13 obligațiuni suverane ucrainene cu scadența între 2022 și 2033. Ucraina a declarat că va economisi aproximativ 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, pe măsură ce își va pune la punct problemele cu banii.

Decizie favorabilă pentru Kiev

BlackRock Inc, Fidelity International, Amia Capital și Gemsstock Ltd. se numără printre cei mai mari deținători de datorii ale Ucrainei, a căror valoare s-a prăbușit cu peste 80% de când a început o consolidare a trupelor rusești la granițele sale la sfârșitul anului 2021. „Ucraina a primit și a acceptat consimțământul a aproximativ 75% din valoarea totală a principalului agregat al titlurilor în circulație”, se arată în documentul depus. Avea nevoie de aprobarea deținătorilor a cel puțin două treimi din toate obligațiunile și mai mult de 50% din fiecare emisiune în circulație, au arătat documentele pentru solicitarea de consimțământ.

Pfizer dă lovitura! Câștiguri năucitoare în 2022! Banii provin din vânzarea vaccinul anti-Covid și pilula Paxlovid
Sursa: Pixabay

Plata Ucrainei a fost amânată

O solicitare de consimțământ separată, aprobată de creditori, include modificări la aproximativ 2,6 miliarde de dolari în ceea ce privește așa-numitele warante PIB. Creditorii Ukravtodor și Ukrenergo, două firme de stat care au garanții guvernamentale pentru datoriile lor, au acceptat solicitările similare cu cele de la stat.

În condițiile în care Ucraina se confruntă cu o contracție economică estimată la 45% în 2022, creditorii bilaterali, printre care Statele Unite, Marea Britanie și Japonia, au încurajat o amânare a rambursării datoriei, iar un grup de guverne din Clubul de la Paris a acceptat să suspende plățile până la sfârșitul anului 2023.

Economia Ucrainei este la pământ din cauza războiului. Cu un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, autoritățile depind de finanțarea externă din partea aliaților occidentali și a creditorilor multilaterali, inclusiv Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială. Până în prezent, Zelenski a primit 12,7 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi și granturi, arată datele Ministerului de Finanțe, potrivit Mediafax.