Cum pot plăti un impozit mai mic românii care obțin venituri din chirii

Cum pot plăti un impozit mai mic românii care obțin venituri din chirii Codul fiscal. Sursa: Arhiva EVZ

De anul viitor, odată cu modificarea Codul Fiscal, impozitul pe veniturile din chirii va fi mai mare, deoarece au fost eliminate facilitățile. Există însă o soluție ca să plătiți mai puțin: sistemul real de impozitare.

Ordonanța care a modificat Codul Fiscal a schimbat regulile în ceea ce privește contractele de închiriere. Impozitul pe venitul realizat din chirii va fi mai mare de la 1 ianuarie 2023. A fost eliminată o facilitate care permitea deducerea de chetuieli în valoare de 40%. Până acum impozitul se calcula la suma rămasă după ce se scădeau aceste cheltuieli. De anul viitor, cota unică de impozit de 10%  se va aplica la valoarea totală a contractului.

Modificările vizează doar contractele de închiriere clasice, nu și pe cele de arendă sau cazurile în care o persoane închiriază în scopt turistic camere din locuința personală.

Cei care obțin venituri din chirii vor avea obligația că plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%) dacă veniturile depășeșc șase salarii minime pe economie. Până acum această obligație se aplica doar dacă veniturile depășeau 12 salarii minime pe economie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul real de impozitare

Economiștii spun că pentru a plăti un impozit mai mic, românii carev au venituri din chirii ar trebui să treacă la sistemul real de impozitare. Nu este simplu deoarece în acest caz este nevoie de un contabil.

Prin acest sistem de impozitare, trebuie stabilit mai întâi venitul net, adică din suma totală a veniturilor încasate din chirii se scad cheltuielile înscrise în contabilitate. La suma rămasă se aplică impozitul de 10%.

În cazul aplicării acestui regim de impozitare contribuabilii au obligația completării Registrului de evidență fiscală și pe cel de conducere a evidenței contabile. În plus sistemul de impozitare trebuie păstrat minim doi ani.

Ca să treceți la sistemul real de impozitare trebuie să anunțați acest lucru când completați declaraţia unică şi depuneți formularul până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent. Cei care încep activitatea în cursul anului fiscal trebuie să anunțe acest lucru în termen de 30 de zile, potrivit avocatnet.ro.

Înregistrare la ANAF

Tot de la 1 ianuarie 2023, revine obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc. De asemenea actul trebuie retransmis de fiecare dată când apar modificări ale contractului.

Înregistrarea lui la ANAF se va face prin mijloace electronice în 30 de zile de la încheierea documentului. Pentru contractele care existau deja la 1 ianuarie 2023, termenul de transmitere la Fisc este de 60 de zile.