Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României

Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul RomânieiSursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski continuă să solicite sprijinul aliaților NATO pentru a intercepta rachetele și dronele rusești care atacă Ucraina, asemănător modului în care se acordă sprijin Israelului.

Cu toate acestea, Washingtonul a semnalat joi că nu susține o astfel de măsură în cazul Ucrainei, argumentând că o astfel de intervenție ar presupune un alt tip de implicare în conflict, conform unei purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

SUA îl refuză pe Zelenski.

La briefingul de presă al Pentagonului, un jurnalist a întrebat dacă Statele Unite și aliații lor ar putea ajuta Ucraina în mod similar cu sprijinul oferit Israelului în interceptarea rachetelor și dronelor. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a explicat că există diferențe semnificative între cele două teatre de război și situații.

Singh a subliniat că, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, președintele SUA a cerut Pentagonului să furnizeze Ucrainei echipamentele necesare pentru a face față pe câmpul de luptă. Ea a evidențiat faptul că Ucraina a folosit cu succes aceste resurse, fie în domeniul apărării aeriene, fie în alte capacități militare, pentru a recâștiga controlul asupra teritoriului său.

De asemenea, Singh a menționat o convorbire recentă între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, prin care s-a discutat despre nevoile actuale ale Ucrainei pe front. Această discuție a avut rolul de a identifica posibile resurse suplimentare care ar putea fi necesare.

În același timp, Singh a reiterat angajamentul președintelui Biden de a nu trimite trupe americane pe teren în Ucraina, subliniind însă sprijinul constant al SUA pentru eforturile Ucrainei de a-și recupera teritoriul suveran.

Volodimir Zelenski razboi

Război în Ucraina Sursa foto: X

România și Polonia, atenționate de SUA

„Dar doborârea acestor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să avem trupe la sol?” a vrut să ştie jurnalistul.

„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”, a răspuns purtătoarea de cuvânt. „În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a punctat ea, conform transcrierii briefingului de presă postate pe site-ul Departamentului Apărării.

Zelenski a cerut ajutor Statelor Unite și membrilor NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța apărării aeriene înainte de venirea iernii, evidențiind progresele realizate în doborârea rachetelor și dronelor rusești. În cadrul întâlnirii de la Kiev cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Zelenski a subliniat necesitatea unor decizii comune pentru apărarea cerului Ucrainei și al regiunilor NATO vecine. El a menționat că, la fel cum sprijinul internațional funcționează pentru a ajuta Israelul să se apere în Orientul Mijlociu, aceleași soluții ar putea fi aplicate și în Europa de Est, protejând vieți în Ucraina.

Zelenski a insistat că există soluții tehnice și tactici eficiente care ar putea îmbunătăți apărarea aeriană a Ucrainei. Discuțiile pe acest subiect au fost abordate cu Mark Rutte, iar președintele ucrainean a afirmat că va continua să convingă partenerii internaționali să implementeze măsurile necesare pentru o apărare aeriană mai eficientă în regiune, potrivit Kyiv Independent.