Mark Rutte, noul șef al NATO, și-a prezentat prioritățile. Ucraina, prima pe listă

Mark Rutte, noul șef al NATO, și-a prezentat prioritățile. Ucraina, prima pe listă Mark Rutte. Sursa foto: INQUAM_Photos

Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul puternic pentru Ucraina și a declarat că nu este îngrijorat de viitoarele alegeri din SUA, deoarece ar putea lucra cu fostul președinte Donald Trump sau cu vicepreședintele Kamala Harris.

Rutte, fost prim-ministru olandez, i-a luat locul lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO cu doar câteva săptămâni înainte de scrutinul prezidențial din 5 noiembrie din SUA, care o opune pe democrata Harris republicanului Trump, care a fost foarte critic la adresa NATO. de asemenea, Trump a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva invaziei Rusiei.

Dar Rutte a minimalizat îngrijorările din cadrul alianței transatlantice cu privire la votul în puterea predominantă a NATO, declarând reporterilor la sediul NATO: „Nu sunt îngrijorat”. „Am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump. El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult (pentru apărare), și a reușit - pentru că ... suntem acum la un nivel de cheltuieli mult mai mare decât eram când a preluat funcția„, a declarat Rutte.”

NATO estimează că 23 dintre cei 32 de membri ai săi își vor îndeplini obiectivul de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare în acest an, comparativ cu doar trei țări în urmă cu un deceniu.

Rutte și Trump

Rutte a declarat că Trump a avut, de asemenea, dreptate să împingă NATO să se concentreze mai mult asupra Chinei. El a repetat o afirmație a NATO conform căreia China a devenit un „facilitator decisiv” al efortului de război al Moscovei în Ucraina, furnizând Rusiei tehnologie importantă. Rutte a lăudat-o, de asemenea, pe Harris, spunând că are un „record fantastic ca vicepreședinte” și că este un „lider foarte respectat”.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, el a evitat un răspuns direct atunci când a fost întrebat dacă Kievul câștigă. Membrii NATO furnizează marea majoritate a armelor și munițiilor furnizate Ucrainei: „Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se impune ca o națiune suverană, independentă și democratică”, a spus el. Semnalând continuitatea cu Stoltenberg, Rutte a declarat că are trei priorități principale - să se asigure că NATO are capacitățile necesare pentru a se proteja împotriva oricărei amenințări, să sprijine Ucraina și să abordeze provocările globale prin colaborarea cu partenerii „apropiați și îndepărtați”.

Rolul principal

Războiul din Ucraina a readus NATO - înființat în 1949 pentru a descuraja și apăra împotriva oricărui atac al Uniunii Sovietice asupra Europei Occidentale - în centrul afacerilor internaționale. În timp ce liderii occidentali subliniază că NATO este o alianță defensivă, Moscova a insistat mult timp că este o amenințare la adresa securității Rusiei, scrie Reuters. Kremlinul a declarat marți că nu se așteaptă la nicio îmbunătățire a relațiilor cu NATO sub conducerea lui Rutte.

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat NATO să trimită mii de soldați în plus pe flancul său estic și să își revizuiască radical planurile de apărare pentru a lua în considerare posibilitatea unui atac din partea Moscovei mai serios decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece.

Una dintre sarcinile cheie ale lui Rutte va fi să convingă membrii NATO să vină cu trupe, arme și cheltuieli suplimentare pentru a realiza pe deplin noile planuri de apărare, spun diplomații și analiștii. „Trebuie să investim mai mult, să acoperim decalajele de capacitate și să încercăm să atingem toate obiectivele pe care NATO le-a stabilit aici”, a declarat Rutte.