Mark Rutte este pregătit pentru funcția de conducere a NATO. Provocări uriașe pentru noul șef

Mark Rutte este pregătit pentru funcția de conducere a NATO. Provocări uriașe pentru noul șef Mark Rutte. Sursa foto: Facebook

Fostul premier olandez Mark Rutte preia marți șefia NATO, fiind însărcinat să mențină alianța militară occidentală unită, în contextul în care războiul din Ucraina se află într-un moment critic și se apropie alegerile prezidențiale americane cruciale.

În cadrul unei ceremonii la sediul NATO din Bruxelles, Rutte va prelua funcția de secretar general de la norvegianul Jens Stoltenberg, care a supravegheat organizația pe parcursul unui deceniu turbulent, marcat mai ales de invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Oficialii și diplomații NATO se așteaptă ca Rutte să mențină prioritățile lui Stoltenberg în cadrul alianței cu 32 de membri - mobilizarea sprijinului pentru Ucraina, impulsionarea țărilor NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare și menținerea implicării SUA în securitatea europeană. Dar incertitudinea planează atât asupra conflictului din Ucraina, care s-a transformat într-un război de uzură, cât și asupra viitorului sprijin al SUA pentru NATO și Kiev, scepticul față de NATO Donald Trump fiind în competiție electorală strânsă cu vicepreședintele Kamala Harris.Rutte, care a demisionat din funcția de premier olandez în acest an, după un mandat record de 14 ani, a fost un susținător ferm al Ucrainei. De asemenea, el a îndemnat europenii să „înceteze să se mai plângă” de fostul președinte american Trump și să se apuce să consolideze apărarea continentului.

Rolul principal

Războiul din Ucraina a readus NATO - fondat în 1949 pentru a descuraja și a apăra împotriva oricărui atac al Uniunii Sovietice asupra Europei Occidentale - în centrul afacerilor internaționale. Suedia și Finlanda au renunțat la tradițiile îndelungate de nealiniere pentru a se alătura NATO și a beneficia de clauza de apărare colectivă, conform căreia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. Războiul a determinat, de asemenea, NATO să trimită mii de soldați suplimentari pe flancul său estic și să își revizuiască radical planurile de apărare pentru a lua în considerare posibilitatea unui atac din partea Moscovei mai serios decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece. în timp ce liderii occidentali subliniază că NATO este o alianță defensivă, Moscova a prezentat-o mult timp drept o amenințare la adresa securității Rusiei. Potrivit diplomaților și analiștilor, una dintre sarcinile cheie ale lui Rutte va fi să convingă membrii NATO să vină cu trupe, arme și cheltuieli suplimentare pentru a realiza pe deplin noile planuri de apărare. Statele Unite sunt puterea predominantă a NATO, dar alianța ia decizii prin consens, astfel încât o mare parte din sarcina secretarului general este de a ajunge la compromisuri între aliați, scrie Reuters. Diplomații spun că lunga experiență a lui Rutte în conducerea guvernelor de coaliție îl face potrivit pentru noul rol. Aceștia spun însă că ar putea fi nevoit să limiteze o tendință ocazională de a critica tranșant alte țări europene și o insistență asupra frugalității fiscale care i-a deranjat pe est-europeni, care doresc împrumuturi comune ale Uniunii Europene pentru proiecte de apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News