Liber la doborât drone rusești. NATO, mesaj răspicat pentru România

Liber la doborât drone rusești. NATO, mesaj răspicat pentru RomâniaDrone. Sursa foto: Pixabay

Autoritățile naționale ale statelor membre NATO sunt responsabile pentru decizia de a doborî dronele sau rachetele rusești care încalcă spațiul lor aerian, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, după discuțiile avute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Liber la doborât drone rusești. NATO somează România

„Desigur, doborârea dronelor și rachetelor care încalcă teritoriul Alianței este o decizie luată de autoritățile naționale. NATO a decis deja să consolideze apărarea aeriană pe flancul estic, astfel încât toți aliații să aibă posibilitatea de a-și apăra spațiul aerian. Și, desigur, acest lucru este important pentru NATO în ansamblu”, a spus Mark Rutte.

Mark Rutte a menționat, de asemenea, că aliații vor continua să se consulte pe marginea acestei situații.

Anunțul recent al NATO, făcut la 30 septembrie 2024

Zborurile suplimentare cu aeronave AWACS deasupra României au fost inițiate de NATO pe 29 septembrie 2024, în coordonare cu autoritățile militare române. Acestea fac parte din activitatea de vigilență sporită, recomandată de comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli și aprobată de Comandantul Suprem Aliat Europa.

Scopul acestor zboruri este de a sprijini prezența consolidată a Alianței Nord-Atlantice în regiune și de a monitoriza activitatea militară rusă în apropierea granițelor NATO. AWACS-urile NATO vor oferi un sprijin important în identificarea și monitorizarea activităților aeriene suspecte din zona de graniță a României.

În plus, această misiune va întări capacitatea României de a răspunde la creșterea activității militare în vecinătate, menținând o abordare defensivă și proporțională. Misiunile de supraveghere aeriană se desfășoară exclusiv deasupra teritoriului Alianței, conform reglementărilor internaționale.

Aeronavele AWACS vor opera atât de la baza aeriană Preveza din Grecia, cât și de la baza principală AWACS a NATO din Geilenkirchen, Germania. Această activitate este complet transparentă, având ca scop menținerea securității și stabilității în regiunea estică a Alianței, conform UNIAN.

Mark Rutte, NATO

Mark Rutte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Drone rusești, în apropierea graniței cu România

Ministerul Apărării Naționale a comunicat că patru aeronave militare, două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române, au fost ridicate de la sol în noaptea de marți spre miercuri, după ce Rusia a atacat obiective din Ucraina situate aproape de granița cu România. Specialiștii MApN au subliniat că nicio dronă rusească nu a intrat în spațiul aerian al României.

Atacurile rusești cu drone au vizat obiective civile și de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în zona județului Tulcea. Ca măsură preventivă, Centrul Național Militar de Comandă a activat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a transmis mesaje RO-Alert populației din județele Tulcea și Galați la ora 2:41.

Pentru a monitoriza situația, două aeronave F-18 spaniole au decolat în jurul orei 00:50 din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, urmate de două F-16 românești din Baza 86 Aeriană Borcea, la ora 02:40. Misiunea aeronavelor spaniole s-a încheiat la ora 03:00, iar cele românești au finalizat zborurile în jurul orei 05:00. În tot acest timp, radarele României nu au detectat intrări neautorizate ale dronelor în spațiul aerian național.

Ministerul Apărării a rămas în contact permanent cu structurile NATO, informând în timp real despre evoluțiile din zonă. Oficialii MApN au condamnat ferm atacurile nejustificate ale Federației Ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, subliniind că acestea contravin grav normelor internaționale.

Ministerul reiterează angajamentul României de a menține siguranța și securitatea națională, colaborând îndeaproape cu partenerii săi din NATO și rămânând vigilent la evoluțiile regionale.