Tribunalul București a respins contestația lui Sorin Oprescu privind punerea în executare a mandatului european de arestare

Tribunalul București a respins contestația lui Sorin Oprescu privind punerea în executare a mandatului european de arestare Sursa: EVZ

Tribunalul București a hotârât că cererea de contestare depusă de Sorin Oprescu, referitoare la punerea în executare a mandatului european de arestare, este nefondată. Totuși, fostul primar al Bucureștiului poate depune o contestație la decizie, în termen de trei zile.

Asta după ce instanța de judecată amânase pronunțarea unei sentințe privitoare la contestația depusă de avocații lui Sorin Oprescu pentru ziua de joi, 4 august 2022.

După ce autoritățile de Grecia au stabilit că Sorin Oprescu nu va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită, fostul edil al Capitalei încearcă să scape de condamnarea primită prin diferite astfel de contestații formulate de avocații săi.

Avocații lui Sorin Oprescu încearcă să-l scape de închisoare

La doar o lună după ce a primit o condamnare definitivă în România, avocații fostului primar Sorin Oprescu au depus o contestație la executare, la Tribunalul București, argumentând în motivare că fapta pentru care acesta a fost judecat fusese prescrisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 23 iunie 2022, instanța de judecată a aceluiași dosar decidea să respingă cererea de suspendare privind executarea mandatului european de arestare emis pe 13 mai 2022, până când contestația era soluționată. Mai mult, instanța Tribunalului București a respins inclusiv cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cea prin care se doreau lămuriri în ce privește mandatul european de arestare.

Marți, 2 august 2022, Tribunalul București a luat în discuție contestația la executarea pedepsei, pe care Sorin Oprescu a redactat-o din Grecia, prin intermediul avocaților, hotărârea unei sentințe fiind amânată pentru data de 4 august 2022. Avocații au depus inclusiv o contestație în anulare, ce urmează a fi judecată la Curtea de Apel București pe 23 septembrie 2022.

Extrădarea lui Sorin Oprescu

Pe 21 iulie 2022, judecătorii de la Curtea de Apel din Atena au decis ca Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, să nu fie extrădat în România. Acesta a fost condamnat pe 13 mai 2022 la executarea unei pedepse de 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție, dar a fugit din țară.

Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu, aflat în libertate, după ce acesta a plătit o cauțiune de 5.000 de euro în Grecia. Judecătorii eleni au luat această decizie considerând că Sorin Oprescu nu ar beneficia de condiții decente în închisorile din România dacă ar fi extrădat şi că nu s-ar putea trata de bolile de care suferă.