Sorin Oprescu a contestat din Grecia executarea pedepsei în dosarul de corupție. Ce au cerut avocații săi din România
- Maria Miron
- 2 august 2022, 16:36
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, încearcă să scape de condamnarea la închisoare de 10 ani și 8 luni primită pentru luare de mită, prin diferite acțiuni juridice ale avocaților săi. De altfel, instanța de judecată din Grecia a decis ca acesta să nu fie extrădat în vederea executării pedepsei privative de libertate în România.
La doar o lună după ce a primit o condamnare definitivă în România, avocații fostului primar Sorin Oprescu au depus o contestație la executare, la Tribunalul București, argumentând în motivare că fapta pentru care acesta a fost judecat fusese prescrisă.
Avocații lui Sorin Oprescu încearcă să-l scape de închisoare
Pe 23 iunie 2022, instanța de judecată a aceluiași dosar decidea să respingă cererea de suspendare privind executarea mandatului european de arestare emis pe 13 mai 2022, până când contestația era soluționată. Mai mult, instanța Tribunalului București a respins inclusiv cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cea prin care se doreau lămuriri în ce privește mandatul european de arestare.
Marți, 2 august 2022, Tribunalul București a luat în discuție contestația la executarea pedepsei, pe care Sorin Oprescu a redactat-o din Grecia, prin intermediul avocaților. Aceștia au depus inclusiv o contestație în anulare, ce urmează a fi judecată la Curtea de Apel București pe 23 septembrie 2022.
Sorin Oprescu, caz similar cu cel al Dianei Gasparovici
Luni, 1 august 2022, un complet diferit al Tribunalului admiterea o cerere asemănătoare, depusă de Diana Gasparovici, fost șef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții. Inculpata a fost prinsă de Poliția suedeză, după 10 ani de la condamnarea sa la 5 ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, în care era implicat și Adrian Năstase, fostul premier al României.
Avocații din România ai Dianei Gasparovici au depus, la doar o zi de la capturarea ei în Suedia, o contestație la executarea pedepsei, motivând că fapta comisă în 2012 s-a prescris. Instanța a admis cererea, dar decizia nu este definitivă, căci poate fi contestată la Curtea de Apel București. Dacă procurorii nu vor contesta decizia, atunci Diana Gasparovici ar putea cere să fie eliberată, conform Impact.ro.
Extrădarea lui Sorin Oprescu
Pe 21 iulie, judecătorii de la Curtea de Apel din Atena au decis ca Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, să nu fie extrădat în România. Sorin Oprescu a fost condamnat, pe 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție, și a fost prins în Grecia, după ce a fugit din țară.
Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu, aflat în libertate, după ce acesta a plătit o cauțiune de 5.000 de euro în Grecia. Judecătorii eleni au luat această decizie considerând că Sorin Oprescu nu ar beneficia de condiții decente în închisorile din România, dacă ar fi extrădat, şi că nu se va putea trata pentru bolile de care suferă.
Prin urmare, Sorin Oprescu poate să rămână în Grecia pe perioadă nedeterminată. Autoritățile judiciare de la Atena au informat oficial și Poliția Română că mandatul european de arestare emis pe numele doctorului Sorin Oprescu nu va fi pus în executare.
Sorin Oprescu vrea să scape de pedeapsa de 10 ani și opt luni de închisoare
În România, Sorin Oprescu a depus, prin intermediul avocaților, două căi extraordinare de atac, prin care a cerut anularea sentinței penale. O contestație la executare a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București, însă a fost respinsă de judecători. O altă contestație în anulare a fost înregistrată și pe rolul Curții de Apel București și se va judeca pe 23 septembrie. În cazul în care judecătorii ar anula pedeapsa, Sorin Oprescu s-ar putea întoarce în România.
De altfel, la ieșirea din arestul din Grecia, Sorin Oprescu a declarat că vrea să lupte până la capăt pentru a demonstra că nu este vinovat. El a fost acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.