China și Taiwan, pe picior de război. Beijingul defilează cu muniție de război pe nave și avioane, Taipeiul trage cu rachete de semnalizare
- Andrei Narița
- 4 august 2022, 08:49
China consideră Taiwanul o provincie separatistă, iar exercițiile militare vor avea loc pe căi navigabile aglomerate și vor include trageri cu muniție reală cu rază lungă de acțiune
Exercițiile militare anunțate de către China au creat o blocadă maritimă și aeriană în jurul Taiwanului, iar Statele Unite au declarat că sunt iresponsabile și ar putea, oricând, să scape de sub control.
Bonnie Lin, analist politic, a declarat că Taiwanul va reacționa cu prudență, dar rămâne deschisă calea spre un viitor conflict.
"De exemplu, dacă China decide să zboare cu avioane deasupra spațiului aerian al Taiwanului, există o șansă ca Taiwanul să încerce să le intercepteze. Și am putea asista la o coliziune în aer, am putea asista la o mulțime de scenarii diferite", a spus Lin.
Taiwan a trimis mai multe rachete de semnalizare pentru a îndepărta avioanele deasupra insulelor Kinmen
Din cauza exercițiilor militare chineze, Taiwanul a cerut navelor să ia rute diferite și să negocieze cu Filipine și Japonia pentru a găsi rute aeriene alternative.
Și Japonia a reacționat după anunțul Chinei privind exercițiile militare în jurul insulei. Oficialii japonezi susțin că zonele unde au loc aceste exerciții se suprapun cu zona sa de economie exclusivă. China a răspuns imediat la mesajul Japoniei prin purtătoarea de cuvânt a guvernului chinez, Hua Chunying, care a precizat că Beijingul nu acceptă așa-zisa zonă de economie exclusivă a Japoniei.
Ambasadorul Chinei în Franța a declarat că după ce Taiwanul va fi reunit cu China, va începe „reeducarea.” Ministru Apărării din Taiwan a anunțat că acțiunea Chinei este o încălcare clară a convențiilor ONU și a declarat că aceasta echivalează cu o blocadă aeriană și maritimă împotriva insulei.
Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Peloci, a vizitat Taiwanul în cadrul unui turneu asiatic mai amplu, fiind prima vizită a unui politician important american pe insulă în ultimii 25 de ani. Oficialii chinezi au avertizat că o asemenea vizită ar provoca mari probleme între China și SUA. Într-o declarație oficială, Pelosi a precizat că nimeni, în special China, nu poate împiedica liderii mondiali să călătorească în Taiwan pentru a respecta democrația sa înfloritoare, pentru a evidenția numeroasele sale succese și pentru a ne reafirma angajamentul de a continua colaborarea".
SUA se află pe o coardă diplomatică strânsă în ceea ce privește politica sa față de Taiwan, chiar dacă respectă acordul semnat în 1979 privind legăturile cu țara insulară, scrie bbc.com