Fostul director al Mossad-ului susține că uciderea lui al-Zawahiri duce la sfârșitul strategiei lui bin Laden

Fostul director al Mossad-ului susține că uciderea lui al-Zawahiri duce la sfârșitul strategiei lui bin Laden

Efraim Halevy a condus agenția Mossad a Israelului în septembrie 2001, când teroriștii al-Qaida au șocat lumea ucigând mii de americani în cel mai grav atac efectuat vreodată pe teritoriul SUA. 21 de ani mai târziu, s-a simțit satisfăcut când a auzit vestea că forțele americane l-au ucis pe liderul organizației, Ayman al-Zawahiri, în Afganistan.

„Aceasta este ultima lovitură adusă strategiei lui bin Laden”, a spus Halevy, care a servit timp de zeci de ani ca oficial de informații în Israel și a lucrat îndeaproape cu partenerii americani după atacul terorist devastator.

Uciderea liderului Al-Qaeda

Zawahiri, un chirurg egiptean care avea o recompensă de 25 de milioane de dolari pe cap, a fost principalul organizator și strateg al grupării teroriste timp de ani de zile. El i-a succedat lui Osama bin Laden, după moartea acestuia din 2011. Președintele Joe Biden a anunțat luni moartea lui al-Zawahiri. „Acum s-a făcut dreptate, iar acest lider terorist nu mai există”, a spus Biden. „Nu dăm niciodată înapoi”.

Au existat zvonuri despre moartea lui Zawahiri de mai multe ori în ultimii ani și s-a raportat mult timp că acesta avea o sănătate precară. Până la anunțul SUA, se zvonise că Zawahiri se află în zona tribală a Pakistanului sau în Afganistan. Un oficial american a spus că găsirea lui Zawahiri a fost rezultatul muncii persistente de combatere a terorismului. Statele Unite au aflat anul acesta că familia lui Zawahiri s-a mutat într-o casă sigură din Kabul, apoi au aflat că și Zawahiri se afla acolo, a spus oficialul.

Ne puteți urmări și pe Google News

O astfel de operațiune ar fi fost extrem de dificilă, Zawahiri ascunzându-se „sub pseudonime și fiind greu de identificat”, a spus Halevy.  Întrebat dacă Israelul a fost implicat vreodată în vânătoarea lui Zawahiri, Halevy a răspuns că „nu vrea să spună nimic despre relațiile dintre serviciile externe”.

Halevy a remarcat că Zawahiri nu a fost doar o figură cheie în Al-Qaida până la moartea sa, ci a jucat și un rol important în întemeierea organizației în anii 1980, când bin Laden a format-o din mujahedinii care au luptat împotriva invaziei sovietice în Afganistan. Pe atunci, a adăugat fostul șef Mossad, a existat o „conexiune directă” între Al-Qaida și grupurile extremiste din arena palestiniană.

Susținerea oferită de SUA

Cea mai importantă figură palestiniană care a lucrat îndeaproape cu bin Laden și Zawahiri a fost Abdullah Azzam, un teolog palestinian considerat un mentor al lui bin Laden. El a murit într-un atac în Pakistan în 1989. Halevy a remarcat că povestea vieții lui Azzam este „prevalentă în cultura Hamas”. Pentru Israel, legăturile de acest fel între mișcarea jihadistă condusă de bin Laden și Zawahiri și grupurile palestiniene au fost întotdeauna un motiv de îngrijorare.

Halevy a încheiat conversația remarcând că, în ziua în care America sărbătorește moartea lui Zawahiri, este important să ne amintim că, atunci când bin Laden și Zawahiri și-au început activitățile în Afganistan cu zeci de ani în urmă, au primit sprijin din partea guvernului SUA, datorită faptului că au luptat împotriva Uniunii Sovietice, potrivit Haaretz.