Cum vor fi create alimentele viitorului. Explicații de la specialiști

Cum vor fi create alimentele viitorului. Explicații de la specialiștiCercetători. Sursa foto: Arhiva EVZ

Oamenii de știință au reușit până acum să creeze în laborator carne, ouă sau chiar și lapte. Biologia celulară este considerată a fi baza alimentației viitorului. Oamenii sunt însă reticenți în acest moment în ceea ce privește aceste produse.

Dezvoltarea cercetării în domeniul alimentar arată că, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, biologia celulară va avea un rol crucial. Vom avea carne, ouă, dar și alte proteine create și produse în laborator. Aceste inovații sunt însă privite cu scepticism de oameni, care nu agrează în acest moment ideea de a pune în farfurie mâncare pe care ei o numesc „artificială“.

O soluție pentru viitor

Agricultura celulară prinde însă tot mai mult contur și este privită ca o soluție împotriva poluării, dar și o posibilitate în ceea ce privește asigurarea hranei pentru populația globului peste câteva decenii.

„Este cert că agricultura celulară își face loc timid, dar sigur, în alimentația viitorului. Produsele agriculturii celulare vor extinde opțiunile de proteine disponibile pentru consumatori, în viitor, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra mediului, cât si asupra asigurarii hranei pentru populația globului, peste 30-40 de ani.

Cum se vor raporta consumatorii la aceste produse, cum vor fi etichetate și ce impact vor avea asupra sănătații noastre sunt răspunsuri pe care încercăm să le găsim în cadrul conferinței, alături de invitații nostri, specialiști în nutriție și tehnologia alimnetelor din România si din afara țării", a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect Senatul Științific al FDVDR.

Va fi nevoie de explicații

Oamenii de știință au reușit până acum să creeze în laborator carne, ouă și chiar lapte cu ajutorul celulelor stem. Principalele beneficii ale alimentelor artificiale sunt legate de controlul nutrienților, dar și de nivelul scăzut de poluare a mediului.

Cele mai importante concluzii ale specialiștilor au fost că agricultura celulară va face parte din alimentația viitorului. Oamenii de știință sunt conștienți de reticența consumatorilor față de acest tip de produse. Va fi nevoie de multe explicații din partea cercetătorilor și de educație din partea liderilor de opinie. .

În acest moment nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale consumului de astfel de produse asupra sănătații, dar experții sunt convinși că legislația privind siguranța alimentară nu va permite autorizarea produselor pe piață fără studii bine fundamentate, potrivit Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News