CFR Călători anunță reduceri de personal. Decizia luată de conducerea companiei și ce angajați sunt vizați
- Maria Miron
- 15 iulie 2022, 23:18
Vineri seara, 15 iulie 2022, CFR Călători a transmis că urmează să reducă numărul de posturi, însă asta nu va însemna disponibilizări, fiind vorba despre locuri de muncă vacante. Măsura vine în scopul corelării numărului de posturi existente cu numărul de salariaţi prevăzut în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii, pentru anul 2022, a explicat CFR.
CFR a transmis faptul că Bugetul de Venituri şi Cheltuieli prevede un anumit număr mediu de salariați, ce nu poate fi depășit. Astfel, compania de stat a decis să reducă numărul de posturi vacante, fără a afecta personalul salariat.
CFR Călători reduce numărul de posturi vacante
„Referitor la informațiile apărute în spațiul public în data de 15.07.2022, potrivit cărora urmează să se desființeze sute de posturi, CFR Călători face următoarele precizări: În Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2022 este prevăzut un număr mediu de 12.000 de salariaţi şi cheltuieli cu personalul aferente acestui număr. Până la sfârşitul acestui an, este prevăzut un număr de 12.014 salariaţi, număr care nu poate fi depăşit.
Pentru corelarea numărului de posturi existente, în prezent, în cadrul societăţii, cu numărul de salariaţi prevăzut în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii pentru anul 2022, este necesară reducerea unui număr de posturi vacante, fără a implica disponibilizări de personal sau reducerea cheltuielilor cu personalul prevăzute în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii pentru acest an”, a explicat CFR Călători.
CFR recrutează personal tehnic
Pe lângă asta, CFR a anunțat că recrutează personal în domeniile reparaţii și exploatare, conform solicitării formulate Sucursalelor Regionale de Transport Feroviar de Călători.
„Menţionăm că reducerea posturilor vacante nu afectează recrutarea de personal necesar pentru asigurarea în condiţii optime a activităţii societăţii”, a mai transmis CFR Călători, printr-un comunicat de presă.
CFR Călători vine cu diverse scuze sofisticate pentru căldura insuportabilă din vagoanele de călători
Nimic despre mizerie sau întârzieri, deși biletele de tren s-au scumpit. Reprezentanții companiei dau vina pe „contextul climatologic al României”. Astfel, dat fiind faptul că România se află în zona climatică II, temperatura maximă optimă pentru funcționarea în parametri nominali a vagonului este de +35°C, în timp ce umiditatea trebuie să fie de maximum 65%, susțin reprezentanții CFR, care anunță și că lucrări de mentenanță se desfășoară încă de la începutul sezonului cald.
„Singura modalitate de a îmbunătăți valorile de regim termic în interiorul vagonului sunt operațiile de mentenanță preventivă și monitorizarea în parcurs cu personal de specialitate a trenurilor care circulă în condițiile descrise anterior, lucrări care în acest moment se efectuează de la începutul sezonului cald în permanență, cu mențiunea că nu poate fi eliminat în totalitate impactul generat de depășirea pragului de temperatură și umiditate”, justifică CFR călători românilor care sunt nevoiți să călătorească cu trenuri care nu dispun de servicii de aer condiționat funcționali în parametri optimi.
Biletele de tren s-au scumpit de la 1 iulie
Biletele de tren sunt mai scumpe de la 1 iulie. Anunțul a fost făcut de CFR Călători. „Începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.
Persoanele care doresc să călătorească de la Bucureşti la Constanţa ori la Craiova, într-un vagon clasa a 2-a vor plăti 67 de lei pentru InterRegio (de la 55,7 lei) sau 35 de lei (de la 29,3 lei) pentru Regio.
Totodată, un bilet pe ruta Bucureşti Nord – Braşov, clasa a 2-a, costă 54 de lei la InterRegio (de la 44,7 lei) şi 29 de lei la Regio (de la 24 de lei).
De asemenea, un bilet pe ruta Braşov – Mangalia, la clasa a 2-a InterRegio costă, de la 1 iulie, 104 lei, de la 86,9 lei, iar pentru Bucureşti Nord – Timişoara, călătorii vor trebui să scoată din buzunar suma de 116 lei, în loc de 97 de lei.