Premierul Nicolae Ciucă, la Ambasada Americii: „SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al României”
- Maria Miron
- 1 iulie 2022, 20:32
Vineri, 1 iulie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a luat parte la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii, sărbătoare organizată la București de Ambasada SUA în România. Cu această ocazie, premierul român a transmis un mesaj de recunoștință pentru partenerul SUA, statul care a contribuit semnificativ la aderarea României la NATO.
Premierul Nicolae Ciucă a participat la recepția organizată de Ambasada SUA la București, cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii, context în care oficialul român a reiterat legăturile bilaterale puternice și proiectele comune viitoare.
Nicolae Ciucă, discurs cu prilejul Zilei Independenței SUA
„România este și va rămâne un susținător ferm al unității transatlantice. 22 de ani de la lansarea parteneriatului strategic care a jucat un rol important la aderarea României la NATO. SUA rămân cel mai important aliat al României. Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant. Speram cu toții că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapa în care suntem capabili să rezolvăm neînțelegerile pe cale pașnică, în formatele internaționale create în acest scop.
Agresiunea ilegală și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei încearcă să înlocuiască forța legii cu legea forței. Cel mai bun mod de a răspunde acestor provocări este să acționăm uniți. NATO rămâne principalul garant al securității pentru toți membrii săi. Salut decizia SUA de a suplimenta prezența trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari”, declară premierul Ciucă.
România, sprijinită de SUA în aderarea accelerată la OCDE
Premierul român amintește de succesul unor companii românești pe piața de peste Ocean și vrea să stimuleze parteneriatul economic dintre SUA și România. Pe lângă asta, oficialul român vorbește despre aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, anunțând că este aprobată deja Foaia de parcurs privind integrarea.
„Un alt pilon important al parteneriatului nostru este cooperarea economică. Anul trecut, comerțul bilateral a atins un nou maximum istoric. Companii precum Bitdefender și UiPath, ambele fondate în România, și-au pus deja amprenta în SUA și sunt exemple ale potențialului și know-how-lui din România. Sperăm ca și alte companii românești să le urmeze în curând exemplul.
Faptul că în iunie Consiliul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică a aprobat Foaia de parcurs pentru aderarea României la această organizație este, în opinia mea, o recunoaștere a progresului deja înregistrat în acest sens. Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant și avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizației care prin membrii săi oferă 90 la sută din investițiile străine la nivel global”, spune premierul Nicolae Ciucă.
Proiecte comune în domeniul energiei
Prim-ministrul Nicolae Ciucă amintește de cele două reactoare care vor fi amplasate la Cernavodă, dar și despre centrala cu reactoare modulare mici (SMR) ce va fi construită lângă Târgoviște.
„Ca parte a angajamentului țării noastre și al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienței strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic. Acest lucru va permite României nu doar să-și atingă independența energetică – aspect devenit și mai important în contextul geopolitic actual – dar ne va oferi și posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională. Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunități semnificative de integrare a lanțurilor de aprovizionare europene și nord-americane.
Un al doilea proiect important implementat în parteneriat cu SUA se referă la centrala cu reactoare modulare mici (SMR) care urmează să fie instalată la Doicești, lângă Târgoviște. Decizia României de a participa la acest proiect va deschide piața regională pentru SMR și, cu sprijinul SUA, va consolida securitatea energetică la nivel regional și european. Salut, din nou, decizia anunțată de SUA pe 27 iunie privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, prin oferirea a 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, prezent la ceremonia organizată la București, cu prilejul Zilei Independenței SUA.