Revine pandemia de COVID-19. Avertisment: „Va fi poate cel mai complicat val”

Revine pandemia de COVID-19. Avertisment: „Va fi poate cel mai complicat val”

Școlile nu sunt pregătite pentru următorul val al pandemiei de coronavirus care este așteptat din toamnă. Avertismentul vine de la cercetătorul Octavian Jurma. Acesta atrage atenția că refuzul autorităților de a accepta problema nu va duce la rezolvarea acesteia de la sine.

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că cei mici vor plăti pentru indiferența și inconștiența adulților. Potrivit spuselor sale, școlile nu sunt pregătite pentru viitorul val al pandemiei, la care se așteaptă toată lumea, cu excepția autorităților românești. El spune că, negând o problemă, aceasta nu se va rezolva de la sine și nici nu va dispărea.

„O să tot repet pana ne intra bine în cap: copiii plătesc prețul pentru indiferenta si inconștiența adulților. Școlile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamna. Negarea problemei nu rezolva problema”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

Specialistul a prezentat trei scenario care s-ar putea întâmpla în România, în această toamnă. El atrage atenția că în acest moment, statul român încearcă să ascundă sub preș recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste efectuate și eliminarea raportărilor zilnice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu doar taxele şi inflația cresc în România ci şi pandemia de COVID-19. Nivelul de competență al pandemiei este de altfel în contrast izbitor cu nivelul de incompetență la care a ajuns statul în România. În ciuda efortului disperat de a ascunde sub preș recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste şi eliminarea raportării zilnice, numărul de cazuri a crescut săptămâna trecută cu peste 50%”, arată Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.

Un expert în sănătate cere impunerea restricțiilor în România: „Pandemia nu s-a încheiat încă”

Sursă: Alphaspirit | Dreamstime.com

Numărul internărilor crește în rândul copiilor

Octavian Jurma a mai spus că indicatorul pe care îl urmărește, de internări în rândul copiilor a crescut cu 62,5%. În plus, un copil a ajuns și la ATI, din cauza infecției cu coronavirus. De asemenea, a mai atras atenția acesta, au început să crească internările și în rândul persoanelor adulte.

„Din păcate indicatorul pe care îl urmăresc cu cea mai mare atenție, cel al internărilor în rândul copiilor, a crescut şi mai dramatic cu 62.5%. Mai râu, pentru prima dată după câteva săptămâni avem şi un minor internat la ATI. Iată ca avem şi o confirmare statistică a datelor de laborator care arată ca ca BA4/5 este mai virulentă decât BA1/2 şi a suspiciunii ca afectează mai mult copiii decât variantele precedente”, a scris pe Facebook Octavian Jurma.

Numărul de cazuri este în creștere

Cercetătorul a mai atras atenția că suntem în cea de-a treia săptămână de creștere accelerată a numărului de cazuri, ceea ce confirmă un treend ascendent și, posibil, debutul unui nou val epidemic.

„Valul 6 va fi poate cel mai complicat val de până acum. Încă nu am reușit să îmi actualizez algoritmul de prognoza dar numărul de cazuri va fi probabil între Delta şi Omicron. Numărul de infectări va fi foarte mare pentru ca imunitatea fata de BA4/5 după infectarea cu versiunile precedente este aproape zero iar cea după vaccinare scade spre 50%.

Probabil ca acum confirmam deja de 2x mai puține cazuri decât în valurile precedente. Ceața informațională este aproape la fel de mare în valul 6 cum a fost când am intrat în valul 1, însă atunci înaintăm cu maxim de prudență și acum apăsam la maxim pe accelerația negării. Prognoza impactului în spitale este mult mai dificil de făcut pentru ca pentru prima data vaccinarea devine o necunoscut (…). Cu atât mai gravă este în acest context abandonarea campaniei de vaccinare si refuzul adoptării certificatului verde în vara anului 2021”, a mai scris Octavian Jurma.

Sursa foto Razvan ValcaneantuEEC

Autoritățile vor nega reapariția pandemiei

În opinia omului de știință, autoritățile vor nega reapariția pandemiei și nu vor mai lua nici o măsură pentru limitarea numărului de cazuri.

„Sentimentul de neputința în fata crizei multidimensionale produse prin cumularea valului 6 cu criza economică şi politica este aproape total. Suntem acum într-un nou film rezultat din încrucișarea scenariilor Idiocracy şi Don't look up. Ar fi amuzant dacă nu ne-ar baga copiii în spital şi nu ar amenință viaţa şi sănătatea a milioane de romani”, a concluzionat cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.