China, emisii enorme de gaze cu efect de seră. Creșterea este alarmantă

China, emisii enorme de gaze cu efect de seră. Creșterea este alarmantă Poluarea poate fi redusă prin eliminerea unor produse / Sursă foto: Arhivă Evz

Emisiile a două dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră au crescut substanțial în China în ultimul deceniu.

Perfluorocarburile sunt utilizate în procesele de fabricație pentru televizoare cu ecran plat și semiconductori sau ca produse secundare ale topirii aluminiului. Ele sunt mult mai eficiente în captarea căldurii în atmosferă decât CO2. În plus, pot persista în atmosfera Pământului timp de mii de ani, spre deosebire de CO2, care poate persista până la 200 de ani.

Creșterea emisiilor din China

O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology a examinat emisiile a două perfluorocarburi specifice. Mai exact, este vorba despre tetrafluorometan și hexafluoroetan. Cele două au o durată de viață atmosferică de 50.000 și, respectiv, 10.000 de ani.

Prin analizarea observațiilor atmosferice în nouă orașe din China din 2011 până în 2021, au descoperit că ambele gaze au prezentat o creștere de 78% a emisiilor în China. Până în 2020, acestea reprezentau 64-66% din emisiile globale de tetrafluorometan și hexafluoroetan. Cu toate acestea, deși nivelurile de emisii de fluorocarburi cresc într-un ritm alarmant, CO2 încă reprezintă aproximativ 76% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea emisiilor din China a fost suficientă pentru a explica creșterile emisiilor globale în aceeași perioadă. Acest lucru sugerează că statul chinez este principalul factor de conducere în eliberarea de tetrafluorometan și hexafluoroetan în atmosferă.

Emisiile au fost găsite provenind în principal din zonele industriale mai puțin populate din regiunile de vest ale Chinei.

China este cel mai mare producător și exportator de aluminiu din lume. Producția țării atingea un nivel record de 41,5 milioane de tone anul trecut.

Amenințare pentru atenuarea schimbărilor climatice

Cu extinderea rapidă a industriilor de aluminiu și semiconductori din China, aceste niveluri ridicate de emisii de fluorocarburi ar putea reprezenta o amenințare particulară pentru obiectivul de neutralitate a carbonului al Chinei și pentru atenuarea schimbărilor climatice la nivel global. Țara își propune să atingă "vârful de carbon" până în 2030. În plus, vrea să devină "neutră din punct de vedere al carbonului" până în 2060.

Autorii sugerează că, cu inovarea tehnologică și încorporarea industriei aluminiului în piața de carbon, sau un sistem național de tranzacționare a carbonului care permite emițătorilor să cumpere sau să vândă credite de emisie, este posibil ca aceste niveluri crescute să fie reduse.

Producția de aluminiu este esențială în tranziția energetică de la combustibili fosili la surse de energie regenerabile mai curate. Aceasta ajută la producerea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon, cum ar fi panouri solare, vehicule electrice și turbine eoliene.

Organizații precum Forumul Economic Mondial argumentează că industria aluminiului trebuie să acționeze acum pentru a găsi un echilibru între asigurarea unei producții eficiente și atenuarea impacturilor negative ale industriei asupra climei, potrivit The Guardian.

Revista presei