Bate un nou vânt în justiția din România. Instanțele au început să respecte decizia CCR

Bate un nou vânt în justiția din România. Instanțele au început să respecte decizia CCRsursa: Arhivă EVZ

În ultima vreme a început să se remarce o tendință în instanțele din România. În ciuda recomandărilor făcute de Gabriela Scutea, judecătorii au început să țină cont de o decizie foarte importantă a CCR.

În ultima perioadă, în instanțele din România începe să se contureze o practică nou, ce ține de aplicarea deciziei CCR 358 din 26 mai 2022 privind prescripția specială. După Decizia Curții Constituționale a României nr. 297/2018, care a fost ignorată timp de patru ani de anumiți procurori și judecători, și până la Decizia CCR nr. 358/2022, sute de oameni au fost judecați și condamnați la ani de închisoare pentru fapte pentru care intervenise prescripția. Interpretările date de magistrați dispozițiilor legale și chiar Deciziilor CCR au permis că ani de zile să se practice judecarea după legile nescrise ori declarate neconstituționale.

Decizia CCR a început să fie respectată de magistrați

După publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 358/2022 care, fără a lasă loc interpretărilor, clarifica situația art. 155 alin. 1 Cod penal, golindu-l de conținut și practic abrogând întreagă construcție numită generic "prescripție specială", judecătorii, cei curajoși am spune noi, au luat decizia de a ține cont de dispozițiile Curții Constituționale, de legile în vigoare, de legea care evident este mai favorabilă inculpaților și peste toate, de respectare drepturilor omului.

Prima decizie definitivă de acest fel a venit de la Curtea de Apel Bacău care a publicat prima hotărâre prin care a aplicat Deciziile CCR 297/2018 și 358/2022. Această însă nu este singulară, trendul în instanțe fiind, din fericire, contrar voinței, circularelor și ambițiilor unora dintre cei aflați efemer în vârful sistemului judiciar, și anume un trend de respectare a Deciziilor CCR.

Exemplele magistraților de la Cluj și Târgu Mureș

La finalul săptămânii trecute, alte două instanțe au pronunțat soluții în sensul aplicării deciziilor CCR, dispunând încetarea procesului penal față de cei ale căror infracțiunii erau prescrise, fără a mai aplică aberantă prescripție specială, nicăieri reglementată. Este vorba despre  o decizie pronunțată de Curtea de Apel Cluj și despre o sentința a Judecătoriei Târgu Mureș, în care ambele rețin încetarea procesului penal față de persoanele deduse judecății, că urmare a intervenției prescripției. Ambele soluții sunt în sensul aplicării dispozițiilor Deciziei CCR 358/2022.

Prin astfel de soluții instanțele demonstrează că primează legea și drepturile omului, și nu directivele date de anumite persoane, fiind necesar că în viitor aceste soluții să devină practică în instanțe, noteză jurnaliștii de la luju.ro.

Sursa citată oferă exemplele magistraților de la Curtea de Apel Cluj și a celor de la Judecătoria Târgu Mureș. Carea, în ciuda ordinelor date procurorilor de șefa PICCJ Gabriela Scutea, au respectat decizia CCR.