EXCLUSIV. Combustibilii fosili și poluarea sunt istorie. Iată cea mai mare amenințare globală a momentului. Toți îl folosim (Video)
- Andreea Vlad
- 16 iunie 2022, 12:23
Apocalipsa meteo sau minciuna secolului? A fost subiectul emisiunii EvZPlay cu Robert Turcescu, Liviu Mihaiu și Mirel Palada. Deși pe poziții antagonice, invitații lui Turcescu au comentat care sunt soluțiile cele mai decente pentru a rezolva una dintre cele mai spinoase consecințe ale crizei climatice, criza combustibililor fosili. Însă adevărata amenințare globală vine de la un produs pe care îl folosim toți.
Sociologul Mirel Palada și activistul de mediu Liviu Mihaiu s-au confruntat în arena Evz Play de miercuri, 15 iunie, în singurul podcast din România în care se vorbește incorect politic despre încălzirea globală. Deși de pe poziții diferite, invitații lui Robert Turcescu au convenit că una dintre cele mai grave consecințe ale crizei climatice, cu efecte în viața fiecărui cetățean al planetei, este criza energetică.
În opinia lui Mirel Palada, criza generată de combustibilii fosili, care are efecte nocive dovedite asupra încălzirii globale, nu va putea fi rezolvată prea curând dacă nu se ține cont de „toți actorii sociali". Specialistul pledează pentru o soluție graduală, criticând casta ecologiștilor, care iau agresiv prim planul discursului public cu argumente de multe ori improprii. „E un discurs totalmente ideologic și plin de țâfnă din partea ecologiștilor", a subliniat Palada, dând ca exemplu discursul exagerat de agresiv al acestora pe tema distrugerii ecosistemului oceanic. „Insula de plastic e o șmecherie de marketing a Green Peace și National Geographic".
Palada: Dăm drumul la câinii războiului
Pe de altă parte, sociologul a remarcat că discursul ecologist demonizează îngrășămintele chimice, care au un rol cheie în alimentația planetei.
„Singurul lucru care face posibilă viața a miliarde de oameni sunt îngrășămintele chimice. Dacă vrei să te întorci la agricultura de subzistență, pe care o făcea toată lumea până acum 150 de ani, fără fosfații și nitrații ăia în 20 de ani mor 6 din 8 miliarde de oameni. Vreți asta? Dacă spunem că viața oamenilor e mai puțin importantă decât viața antilei, înseamnă că dăm drumul la câinii războiului. Spune-i asta africanului zulu (...) Dacă vrem o soluție decentă nu trebuie să cădem în extremele simpliste pentru că nu poți să întorci căruța hidrocarburilor fosili pe care ai construit-o în 150 de ani în 10 ani că vrea Greta Trotineta (n.r. - activista de mediu Greta Thunberg)".
Dictatura plasticului. Turcescu: În fiecare moment înghițim plastic
În aceeași emisiune, moderatorul Robert Turcescu a avertizat că cel mai mare pericol pentru omenire în momentul de față nu este poluarea, nici combustibilii fosili, ci plasticul, care ne-a invadat cu totul viețile .„În fieare moment noi înghițim plastic". La rândul său, activistul Liviu Mihaiu a atras atenția că anual omenirea produce 330 milioane de tone de plastic. „Plasticul va face din oceane locuri nefrecventabile", avertizează acesta.
Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetare independent, Rusia a câștigat 66 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în doar două luni de la invazia sa în Ucraina. Dintre acestea, Uniunea Europeană a importat 71% din combustibilii fosili rusești în valoare de 46 de miliarde de dolari.