OMS evaluează gradul de urgență medicală în ce privește variola maimuței. Organizația vrea să schimbe și numele bolii: „Vom face anunţuri despre noile nume cât mai curând”

OMS evaluează gradul de urgență medicală în ce privește variola maimuței. Organizația vrea să schimbe și numele bolii: „Vom face anunţuri despre noile nume cât mai curând” Șeful OMS. sursa: Arhiva EVZ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite marți, 14 iunie 2022, că are de gând să organizeze, în regim de urgență, o întâlnire în cursul săptâmânii următoare, pentru a stabili dacă urmează să clasifice variola maimuței drept o urgență de sănătate publică globală.

OMS vrea și modificarea numelui bolii ce a fost întâlnită inițial doar în Africa Centrală și de Vest, dar care s-a răspândit vertiginos în zeci de state din întreaga lume, în doar două luni, conform agenției ONU pentru Sănătate.

OMS, noi decizii cu privire la variola maimuței

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății spune că „focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător”, astfel că sunt necesare măsuri rapide.

„Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență, conform reglementărilor internaționale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, spune șeful OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS vrea să schimbe numele virusului

Acest Comitet de Urgență ar urma să fie reunit pe data de 23 iunie 2022, Tedros spunând că „OMS lucrează, de asemenea, cu parteneri și experți din întreaga lume pentru a schimba numele virusului variolei maimuței și a bolii pe care o provoacă. Vom face anunţuri despre noile nume cât mai curând posibil”, spune șeful OMS.

Declarația vine după ce mai bine de 30 de cercetători au afirmat că există o „necesitate urgentă pentru o nomenclatură nediscriminatorie și nestigmatizantă pentru variola maimuțelor. În contextul actualului focar global, referirea continuă la nomenclatura acestui virus african nu este doar inexactă, ci este și discriminatorie și stigmatizantă”, spun oamenii de știință.

Șeful OMS a transmis faptul că au fost confirmate 1.600 de cazuri de variola  maimuței și 1.500 de cazuri suspecte,  raportate la OMS în anul 2022, din 39 de state, dintre care 32 dintre ele au fost afectate de virus recent.

UE și OMS, declarații contradictorii cu privire la variola maimuței

OMS vrea „instrumente de sănătate publică testate, inclusiv supravegherea, urmărirea contactelor și izolarea pacienților infectați”, însă nu recomandă vaccinarea populației în masă, asta în contextul în care UE a transmis marți, 14 iunie, că a cumpărat deja circa 110.000 de doze de vaccin.

„În timp ce vaccinurile împotriva variolei sunt de așteptat să ofere o oarecare protecție împotriva variolei maimuțelor, există date clinice limitate și aprovizionare limitată.

Orice decizie cu privire la utilizarea vaccinurilor ar trebui luată în comun de către persoanele care pot fi expuse riscului și furnizorul lor de asistență medicală, pe baza unei evaluări a riscurilor și beneficiilor, de la caz la caz”, spune Tedros, în cadrul unei conferințe de presă.